Klimaatverandering zal voor meer zware turbulentie zorgen op vluchten
Foto: BELGA

De klimaatverandering zal ervoor zorgen dat vliegtuigen steeds vaker te maken krijgen met zware turbulentie. Dat heeft een klimaatwetenschapper donderdag gezegd. Volgens Paul Williams van de universiteit van Reading zal het aantal gevallen van hevige turbulentie waarbij trans-Atlantische passagiers uit hun zetel worden gelicht, fors stijgen, en twee tot drie keer vaker voorvallen.

Analyse van computersimulaties voor winterse trans-Atlantische clear-air turbulentie, turbulentie bij een heldere hemel, leerde de wetenschappers dat matige tot zware luchtturbulentie in het slechtste geval met 170 procent zal stijgen, en de meest hevige vorm van turbulentie met 188 procent, waarschuwt Williams in het vakblad Advances in Atmospheric Sciences. Een en ander heeft de maken met de hoeveelheid CO2 in de lucht en de snelheidsverschillen tussen verschillende luchtlagen.

‘Voor de meeste passagiers is lichte turbulentie niets meer dan een vervelend ongemak, maar voor passagiers met vliegangst kan zelfs de lichtste vorm van turbulentie traumatiserend aanvoelen. En het vooruitzicht op een forse stijging van het aantal gevallen van hevige turbulentie, zal vast ook de meer doorwinterde reizigers alarmeren’, aldus Paul Williams. Hij wijst er tot slot op dat turbulentie niet enkel voor ongemak zorgt, maar jaarlijks ook heel wat passagiers en vliegtuigpersoneel het ziekenhuis injaagt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig