Lotto Soudal wil bleek voorjaar kleur geven in Roubaix maar kent (alweer) pech tijdens verkenning
Foto: BELGA

Lotto Soudal kende de voorbije weken nog niet veel succes. In Parijs-Roubaix hoopt de ploeg het tij te kunnen keren. “Hopelijk blijven we gespaard van pech en zetten we een goed resultaat neer”, verklaarde ploegleider Herman Frison donderdag. De verkenning verliep echter alweer niet vlekkeloos met een val van Gallopin en Wallays...

De voorbije jaren viel Lotto Soudal in het voorjaar op door zijn aanvallende manier van koersen. Weliswaar werden er geen vette prijzen gereden, al won Jens Debusschere vorig jaar wel Dwars door Vlaanderen. Dit jaar zag men graag de kers op de taart, eindelijk eens een stevige zege in het voorjaar, maar vooralsnog is 2017 een somber voorjaar. Slechts twee renners haalden de finish in de Ronde van Vlaanderen, een vierde plek van Tiesj Benoot in Kuurne-Brussel-Kuurne is de enige uitschieter. De laatste overwinning dateert al van 9 maart: André Greipel in Parijs-Nice.

De Duitse sprinter moest woensdag voor de ommekeer zorgen in de Scheldeprijs, maar hij werd opgehouden door een val in de finale en het was Jürgen Roelandts die de eer moest redden. “Die vierde plaats van Roelandts was niet meer dan een pleister op de wonde”, stelt Frison. “Pech, lek rijden op een slecht moment en soms ook gewoon niet goed genoeg zijn”, vatte de ploegleider de koersen van de voorbije weken samen na de verkenning van Parijs-Roubaix. “Veel meer woorden kan je daar niet aan vuil maken. Het zit ons niet mee en ik hoop dat daar zondag verandering in komt. We moeten hopen dat het ons dan beter vergaat en we een goed resultaat kunnen neerzetten.”

“We staan aan de start zonder uitgesproken kopman. Helaas kunnen we door de resultaten van de afgelopen koersen, niemand echt naar voor schuiven. We beschikken wel over een aantal renners die in het verleden al hebben bewezen goed over kasseien te rijden. Hopelijk kunnen we collectief sterker presteren dan de voorbije wedstrijden. De komende dagen zullen we ons strijdplan bepalen en dan is het zondag aan ons om dat zo goed mogelijk uit te voeren. De afgelopen weken holden we vaak achter de feiten aan en dat moeten we zondag te allen prijze vermijden. Vandaag stond er tegenwind op het parkoers. Zondag zal de wind uit zuidelijke richting komen, dat betekent dat die in de rug zal staan en we ons aan een snelle koers kunnen verwachten. Het blijft droog dit weekend en het zou twintig graden worden: een warme en stoffige Parijs-Roubaix dus. Tijdens de verkenning is Tony Gallopin ten val gekomen en ook Jelle Wallays ging daarbij onderuit. Tony bezeerde zijn knie, Jelle zijn hand. Het is nog afwachten hoe hun blessures evolueren.”

Lotto Soudal wil bleek voorjaar kleur geven in Roubaix maar kent (alweer) pech tijdens verkenning
Foto: BELGA

Jens Debusschere wil zich tonen: “We proberen er het beste van te maken”

Jens Debusschere was er vorig jaar door een valpartij in Gent-Wevelgem niet bij in Parijs-Roubaix. Nu is de 27-jarige West-Vlaming wel weer van de partij en hoopt hij op een mooi resultaat voor hem en zijn team.

Debusschere rijdt vooralsnog geen al te opvallend voorjaar. Hij viel in de Omloop Het Nieuwsblad en liep daarbij een lichte hersenschudding op. Hij hervatte al snel enkele dagen later in Le Samyn, maar gaf de voorbije weken nooit de indruk dat hij meedeed voor de overwinning. 132e in Milaan-Sanremo, 78e in Dwars door Vlaanderen, een wedstrijd die hij vorig jaar won, zevende in Gent-Wevelgem en opgave in de Ronde van Vlaanderen. Met Parijs-Roubaix, zijn laatste wedstrijd van het voorjaar, wil hij iets rechtzetten. “Ik wil er graag scoren, een mooie prestatie neerzetten. Voorlopig is dat nog niet echt gelukt en zit het onze ploeg niet mee. Dat is jammer, maar het is niet dat de sfeer in de ploeg bedrukt is, we proberen er het beste van te maken. Het helpt niet om te klagen en negatief te denken, je moet hopen op een positief resultaat zondag. Ook voor mij persoonlijk was het nog geen goede voorjaarscampagne, hopelijk kan ik zondag nog iets moois realiseren. Misschien ben ik inderdaad na mijn hersenschudding te vroeg herbegonnen en loopt het daardoor wat minder. Wie zal het zeggen en je kan het nu toch niet meer ongedaan maken. We moeten het nemen zoals het komt.”

Voorlopig zijn de statistieken hem niet al te gunstig gezind in Parijs-Roubaix. Een negende plaats in 2015 was zijn beste resultaat, in 2014 eindigde hij op een 75e stek en de drie keren daarvoor haalde hij de finish niet. Nochtans is Roubaix een koers die hem moet liggen, want hij werd er bij de beloften al eens tweede, na Taylor Phinney in 2010. “Van alle klassiekers is Parijs-Roubaix misschien wel degene die mij het beste ligt” beaamde Roelandts. “Twee jaar geleden was er die negende stek en in 2010 finishte ik als tweede in de editie voor beloften. Het is een koers waar ik van houd. De Hel lag er heel stoffig bij vandaag. Ik wil wel eens een natte editie rijden, maar stof deert mij niet. Ik heb bewust de Scheldeprijs overgeslagen om zondag in de best mogelijke conditie aan de start te verschijnen. De komende dagen komt het erop aan voldoende rust te nemen en dan zondag goed te koersen. Roubaix is voor mij de laatste voorjaarswedstrijd op mijn programma, daarna gaat de riem er even af.”

Jurgen Roelandts lijkt kopman af te zijn: “Ik zit aan 95%...”

Jurgen Roelandts werd in de Scheldeprijs vierde in de sprint die Marcel Kittel won. Zondag komt de 31-jarige Brabander op terrein dat hem beter moet liggen. “Ik hoop op een mooie prestatie met de ploeg.”

Roelandts liet zijn beste resultaat dit seizoen optekenen in de derde rit van de Tirreno-Adriatico, waarin hij derde werd na Peter Sagan en Elia Viviani in een een door valpartij ontsierde sprint. Voor het overige reed hij een weinig opvallend voorjaar: 71e in Dwars door Vlaanderen, 41e in Gent-Wevelgem en ook hij haalde de finish niet in de Ronde van Vlaanderen. De vierde plaats woensdag in de Scheldeprijs kan moeilijk een opsteker genoemd worden na het missen van de zege met Greipel door een valpartij. “Voor mij was het een mooi resultaat”, blikt Roelandts terug. “Maar natuurlijk hadden we met de ploeg op een zege voor André gehoopt. Dat zou een stevige opsteker geweest zijn.”

De renner lijkt een beetje kopman af bij zijn team, al wil hij dat zelf niet met zoveel woorden zeggen. “Het zijn de omstandigheden”, geeft hij aan. “Sinds de Strade Bianche (4 maart) sukkel ik met sinusitis en dat is vervelend, ik voel gewoon dat ik al een paar weken iets te kort kom in mijn koersen. Iedere keer als ik bijna van de sinusitis af ben, steekt het na een koers weer de kop op. Dat remt me af in mijn prestaties. Ik moet 100 procent zijn en ook nog een goede dag hebben om te scoren en nu zit ik daar net onder, 95 procent ongeveer. Dus volgen de resultaten niet en dan kan je dat kopmanschap niet opeisen. Dat is jammer. Ik wil zondag mijn steentje bijdragen, het team helpen met een mooie prestatie, top vijf voor de ploeg zou mooi zijn.”

Lotto Soudal wil bleek voorjaar kleur geven in Roubaix maar kent (alweer) pech tijdens verkenning
Foto: Photo News

Roelandts en Roubaix, vooralsnog is het geen al te best huwelijk. Zondag start hij in zijn zevende Hel van het Noorden. Een 14e stek in 2011 is er zijn beste resultaat, voor het overige moet hij het stellen met een 78e plaats vorig jaar, 21e in 2015, 43e in 2013, 39e in 2010 en bij zijn eerste deelname, in 2008, haalde hij de finish niet. “Ik heb de koers een paar keer gemist door blessures en ziekte. In 2013 was ik goed, maar toen viel ik lek op het moment dat Cancellara weg reed, vorig jaar was ik gewoon niet goed genoeg. Mijn beste jaar was 2011, toen Johan Vansummeren won. Ik was ook lang mee vooraan, maar toen viel ik op 60 kilometer van de finish en werd ik uiteindelijk nog veertiende. Dat is Roubaix, het hoort bij de koers. Voorlopig was het nog geen geslaagd huwelijk, terwijl deze koers me eigenlijk wel goed zou moeten liggen.”

Overigens zit na Roubaix zijn voorjaar erop. Roelandts start normaal gezien niet meer in de Amstel Gold Race en wil tijd nemen om te herstellen van zijn sinusitis. .