Congolese premier is opgestapt, vervanger moet vrijdag bekend zijn
Foto: Reuters
De Congolese premier Samy Badibanga heeft donderdag zijn ontslag aangeboden aan president Joseph Kabila. Dat melden lokale media.

Woensdag kondigde president Joseph Kabila in een toespraak voor de twee huizen van het parlement al aan dat hij binnen de 48 uur een nieuwe premier zal aanduiden. Die nieuwe premier zal de overgangsregering moeten leiden die de verkiezingen voorbereidt.

Het ontslag van Badibanga komt 24 uur na de toespraak van Kabila. Het op oudejaarsavond tussen regering en oppositie beklonken akkoord voorziet in een machtsdeling tot de volgende verkiezingen, die nog voor eind dit jaar gehouden zouden moeten worden.

'Verrassing'
Badibanga, een voormalig lid van Etienne Tshisekedi's UDPS, was half november tot ieders verrassing aangesteld tot nieuwe premier, in een poging van Kabila om zijn goede wil te tonen. Badibanga's aanstelling kwam er bijna een maand na een eerder akkoord tussen regering en een beperkt aantal oppositiepartijen. Die gesprekken werden geboycot door de Rassemblement, de coalitie van rond de UDPS verzamelde oppositiepartijen.

De Congolese kranten schrijven donderdag dat er nog vijf namen de ronde doen als mogelijke nieuwe premier. Het gaat dan om Katebe Katoto, de oudere broer van zelfverklaard presidentskandidaat Moïse Katumbi, Felix Tshisekedi, Bruno Tshibala, Valentin Mubake en Joseph Olenghankoy, aldus de bij het regime aanleunende L'Avenir. Andere bronnen wijzen er dan weer op dat Felix Tshisekedi, zoon van de twee maanden geleden in Brussel overleden oppositieleider, zichzelf gediskwalificeerd heeft.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig