Ryanair start met aansluitende vluchten
Foto: REUTERS

Lagekostenmaatschappij Ryanair gaat haar klanten voor het eerst de mogelijkheid bieden om over te stappen van de ene op een andere vlucht, ook van andere maatschappijen. Het is een nieuwe stap in de evolutie van de budgetvlieger in de richting van het ‘hub’-model van de traditionele maatschappijen.

Ryanair was jarenlang gefocust op zogenaamd point-to-pointverkeer, rechtstreekse vluchten tussen twee bestemmingen zonder overstap. Daarbij probeerde het met bodemprijzen de concurrenten uit de markt te duwen.

Kosten werden gedrukt door bijvoorbeeld van secundaire luchthavens te vliegen (in België was dat de luchthaven van Charleroi). Klanten die toch twee opeenvolgende vluchten van Ryanair wilden boeken, moesten de vliegschema’s zelf uitvlooien en twee keer tickets bestellen.

Daar komt nu verandering in. Tegen eind deze maand zou Ryanair aansluitende vluchten gaan aanbieden vanaf de luchthaven Rome Fiumicino, die geldt als testcase voor de nieuwe strategie. Klanten moeten nog maar één keer boeken en hun bagage zal doorgecheckt worden tot de eindbestemming.

Volgens marketingdirecteur Kenny Jacobs kan het nieuwe beleid ‘vrij snel’ worden uitgerold, als alles vlot verloopt.

Uitgebreid netwerk

In september zou Ryanair nog een stap verder gaan door klanten te gaan leveren voor andere maatschappijen. Reizigers zouden dan aansluitende langeafstandsvluchten moeten kunnen boeken bij de maatschappijen Norwegian Air Shuttle en Aer Lingus.

De maatschappij had de stap eerder kunnen zetten, gaf Jacobs donderdag toe tijdens een persconferentie in Londen, maar ‘we waren erg gefocust om de meester van het point-to-pointverkeer te worden’, stelde hij.

Aansluitende vluchten werden aantrekkelijker naarmate het netwerk van Ryanair uitbreidde en met de stap naar vluchten op grotere luchthavens (zoals Brussels Airport in België, of onlangs nog de luchthaven van Frankfurt, de grootste luchthaven van Duitsland), die ook meer zakenreizigers aantrok.