Leider onderzoek naar banden tussen Trump en Rusland zet stap opzij
Devin Nunes. Foto: AFP

Devin Nunes, Republikeins voorzitter van het inlichtingencomité in het Huis van Afgevaardigden, trekt zich tijdelijk terug uit het onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen. Toch deed Nunes de vragen over zijn onpartijdigheid af als ‘vals en politiek gemotiveerd’.

Nunes had geen gemakkelijke taak. De Republikein uit Californië is de voorzitter van de commissie inlichtingen in het Huis van Afgevaardigden. In die hoedanigheid leidde hij het parlementaire onderzoek naar de mogelijke infiltratie door Rusland in het Amerikaanse verkiezingsproces. Uit dat onderzoek moest blijken of het Trump-team tijdens die campagne al dan niet samenwerkte met de Russen.

Maar Nunes zat zelf als adviseur in Trumps transitieteamn en intussen rezen zoveel twijfels over Nunes’ rol als onpartijdige voorzitter, dat de roep om zijn ontslag steeds luider klonk. Het werd Nunes kwalijk genomen dat hij met het nieuws kwam dat inzage in geheime documenten hem had doen besluiten dat ‘burgers die werkten voor de campagne van Trump’ waren bespioneerd door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat klonk Trump – die al eerder beweerde dat zijn voorganger Obama hem afluisterde – als muziek in de oren.

Maar James Comey, de directeur van de FBI, zei dat er geen bewijs is dat de regering-Obama Donald Trump zou hebben afgeluisterd. Pijnlijk, zeker omdat Nunes zelf moest toegeven dat het Trump-team allicht slechts ‘accidenteel’ was bespioneerd. 

Informatie uit het Witte Huis?

De saga rond Nunes leidde al weken de aandacht af van het eigenlijke parlementaire onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentscampagne, én van het feit dat ook de FBI en de Amerikaanse Senaat een onderzoek voeren naar de banden tussen Rusland en Trumps campagne.

Nunes wil tot op vandaag niet zeggen wie hem inzage verschafte in die geheime documenten. Volgens The New York Times kreeg hij zijn informatie rechtstreeks vanuit het Witte Huis. Als dat klopt, dan is Nunes – die de president ook al over deze zaak briefte – echt helemaal out.

Nu zet Nunes dus een stap opzij in het onderzoek. Hij blijft wel aan als voorzitter van de inlichtingencommissie. In zijn verklaring wijst hij ‘verschillende linkse activistische groeperingen’ met de vinger. ‘Hun beschuldigingen zijn helemaal vals en politiek gemotiveerd’, zegt hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig