‘Autopsie wijst op gifgasaanval in Syrië’
Foto: AFP

Er duiken meer bewijzen op dat chemische wapens zijn gebruikt bij een aanval in Syrië. Maar de Syrische regering blijft ontkennen en stelt voorwaarden voor een internationaal onderzoek.

Uit de resultaten van een autopsie blijkt dat chemische wapens zijn gebruikt in de aanval waarbij minstens 70 mensen zijn omgekomen in Idlib. Dat verklaarde de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag.

32 slachtoffers van de aanval zijn naar Turkije overgebracht en drie van hen zijn daar nog overleden. ‘Dit wetenschappelijk onderzoek bewijst ook dat Assad chemische wapens gebruikte’, zei Bozdag ook zonder meer details te geven. De resultaten zullen volgens Turkije naar Den Haag gestuurd worden voor verder onderzoek.

Voorwaarden

De Syrische regering blijft ontkennen dat ze chemische wapens in de aanval heeft gebruikt. ‘Het Syrische leger heeft nooit en zal nooit chemische wapens tegen Syriërs en zelfs tegen terroristen gebruiken’, verklaarde de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem.

Voor Syrië kan een internationaal onderzoek alleen plaatsvinden als het ‘niet gepolitiseerd wordt’. Ook moet de onderzoeksgroep vanuit Damascus vertrekken en niet vanuit Turkije. ‘We hebben hierover veel vragen. Wanneer we zeker zijn dat deze vragen overtuigende antwoorden hebben gekregen, dan zullen we jullie een antwoord geven’, aldus Al-Moualem.

Trump

Syrië en zijn bondgenoot Rusland zeggen dat een opslagplaats met chemische wapens van de rebellen werd gebombardeerd.

De Amerikaanse regering verhardt intussen haar standpunt over de Syrische president Assad. Een rode lijn is overschreden, zei de Amerikaanse president Donald Trump. Zijn regering liet vorige week nog weten dat het vertrek van Assad niet langer een prioriteit is. Na de aanval zei hij dat zijn houding tegenover Assad veranderd is. Wat dat precies betekent, is niet duidelijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig