Darcis bijt de spits af in kwartfinale tegen Italië
Foto: EPA

Steve Darcis (ATP 53) opent vrijdag voor het België in de Spiroudôme in Charleroi de kwartfinales van de Davis Cup tegen Italië. Darcis neemt het in de eerste partij van de dag op tegen Paolo Lorenzi (ATP 38). Later vrijdag treft David Goffin (ATP 14) Andreas Seppi (ATP 76) in het tweede duel.

Darcis en Lorenzi namen het één keer eerder tegen elkaar op. In 2015 op het ATP-toernooi van Metz won Lorenzi in drie sets. Voor David Goffin is het zijn derde confrontatie met Andreas Seppi. Goffin won beide vorige partijen.

In het dubbelspel van zaterdag nemen Simone Bolelli (ATP 525) en Alessandro Giannessi (ATP 122) het op tegen Joris De Loore (ATP 199) en Ruben Bemelmans (ATP 137). Zondag worden de rollen omgekeerd en treft David Goffin Paolo Lorenzi. Steve Darcis sluit af tegen Andreas Seppi.

Italië moet vrijdag afrekenen met het forfait van Fabio Fognini (ATP 28). Fognini, die sukkelde met pols en voet, werd in de selectie vervangen door Alessandro Giannessi. De winnaar van het duel speelt van 15 tot 17 september om een finaleplaats tegen Australië of de Verenigde Staten.

Darcis: "Kansen 50-50"

"Voor mij zijn de kansen 50-50", stak Steve Darcis (33) van wal. "Het lijkt misschien niet zo, maar Lorenzi (35) is een heel regelmatige speler. Het zal een lastige, fysieke strijd worden. Verrassingen zijn er niet. We kennen elkaars kwaliteiten. De vier enkelspelers zijn allen ervaren genoeg. Het thuisvoordeel kan in dat geval de doorslag geven, net als de ondergrond. Beiden liggen ons optimaal. Ik ga alvast mijn uiterste best doen om David met een voorsprong aan de tweede partij te laten beginnen."

"Eigenlijk had ik liever als tweede gespeeld", ging Darcis verder. "Maar ik heb ook al sterk gespeeld als ik moest beginnen. Bovendien zit je als tweede speler in een onzekere situatie. Het kan zijn dat David zich vijf of zes keer moet opwarmen. Hij weet immers niet wanneer mijn partij zal eindigen."

Van Herck: "Ze zullen sterk moeten zijn om ons te verslaan"

Kapitein Johan Van Herck beaamde de woorden van Darcis. "Italië zal een moeilijke tegenstander worden", aldus Van Herck. "Maar de partij tegen Duitsland heeft ons nog maar eens geleerd dat alles mogelijk is in de Davis Cup. Het forfait van Fognini verandert in die optiek niets aan onze kansen. We moeten ons 200 procent geven en dan zal het niet makkelijk zijn ons te verslaan."

David Goffin (ATP 14) moet vrijdag als tweede de baan op tegen de 33-jarige Andreas Seppi (ATP 76). "Seppi is een ervaren speler", opende Goffin (26). "Hij heeft al een mooie carrière achter de rug en heeft (net als Lorenzi) veel regelmaat in zijn spel. Ik verwacht me aan een gevarieerde partij, met veel lange rally's. Maar dat moet mij ook liggen."

Italianen starten zelfverzekerd

Het Italiaanse team beseft dat het voor een moeilijke partij staat in de kwartfinales van de Davis Cup, maar denkt klaar te zijn voor de strijd. "Ik verwacht geen makkelijke wedstrijd, maar we hebben ons goed voorbereid", legde kapitein Corrado Barrazzutti uit. "We zijn er klaar voor. We hebben ons goed voorbereid op deze moeilijke partij en weten dat we sterk zullen moeten spelen om een kans op de zege te hebben. In de Davis Cup geldt niet enkel het speltechnische aspect, maar ook het mentale. België toonde zich in het verleden al een echte Davis Cup-ploeg, dus ik verwacht geen makkelijke wedstrijd."
Paolo Lorenzi (ATP 38) opent de confrontatie vrijdag met de partij tegen Steve Darcis (ATP 53). "Darcis speelt al het hele seizoen sterk en was vooral tegen Duitsland uitmuntend", stak Lorenzi van wal. "Wij missen vrijdag Fabio (Fognini, nvdr), maar dat maakt niet uit. Ook het huidige team zal het maximum geven om te winnen."

De tweede partij van vrijdag zet Andreas Seppi (ATP 76) tegenover David Goffin (ATP 14). Goffin versloeg de Italiaan al twee maal eerder. "Maar dat is al even geleden", opende Seppi. "Ik herinner me wel dat het twee heel spannende wedstrijden waren, telkens op hardcourt. Het is de lievelingsondergrond van David. Op hardcourt kan hij snel spelen. Ik verwacht me aan een lange partij en zal het beste uit mezelf moeten halen."

Programma kwartfinale België - Italië
Vrijdag (vanaf 14u00):
Steve Darcis (BEL) - Paolo Lorenzi (Ita)
David Goffin (BEL) - Andreas Seppi (Ita)
(onder voorbehoud, kapiteins kunnen de samenstelling nog wijzigen)

Zaterdag (vanaf 15u00):
Ruben Bemelmans/Joris De Loore (BEL/BEL) -
Alessandro Giannessi/Simone Bolelli (Ita/Ita)

Zondag (vanaf 14u30):
David Goffin (BEL) - Paolo Lorenzi (Ita)
Steve Darcis (BEL) - Andreas Seppi (Ita)