Verplichte gezondheidswaarschuwing voor alle zonnebankcentra

Zonnebankcentra moeten voortaan een verplichte gezondheidswaarschuwing plaatsen bij de ingang en bij elke afzonderlijke cabine. Dat heeft minister van Consumentenzaken Kris Peeters beslist.

‘Helaas laat de sector mij geen andere keuze’, zegt minister Peeters. ‘Een businessmodel dat gebaseerd is op het schaden van de gezondheid moet worden aangepakt.’

De jongste controles van zonnebankcentra zijn dramatisch. Van de 199 centra die vorig jaar werden gecontroleerd waren er slechts twaalf volledig in orde. De anderen vertoonden minstens één inbreuk, zoals een te hoge UV-straling, geen aanpassing van de intensiteit aan het huidtype of het toelaten van minderjarigen. Bij tientallen centra met ernstige overtredingen werden toestellen in beslag genomen of verzegeld.

Dit jaar zullen minstens even veel controles worden uitgevoerd, belooft de minister. ‘En als er zo’n hoog aantal overtredingen blijft optreden zullen we de inspecties nog opdrijven.’

Waarschuwing zoals op tabak

Tegelijk komen er nieuwe maatregelen om de gebruikers te informeren. Zo moet voortaan een verplichte waarschuwing worden gegeven, net als bij bijvoorbeeld tabak.

‘Het gebruik van zonnebanken bevordert kanker’ zal te lezen zijn in de reclame voor centra, aan de ingang en bij elke afzonderlijke zonnebank. Reclame maken met de eventuele gunstige effecten van een zonnebankbeurt wordt verboden en de overheid gaat via de sociale media zelf een campagne voeren om op de schadelijke gevolgen te wijzen.

België staat ondanks het druilerige klimaat wereldwijd op de vierde plaats van landen waar huidkanker het vaakst voorkomt. Een verbod op zonnebankcentra is voorlopig evenwel niet aan de orde. ‘Zomaar zaken verbieden is niet aangewezen, omdat je dan het risico loopt dat er een verschuiving optreedt naar thuisgebruik, waar helemaal geen controle is’, vindt Peeters. ‘Mensen moeten bovendien een keuze blijven hebben. Alcohol en sigaretten zijn tenslotte ook niet verboden’, besluit hij.