Het Europees Parlement heeft donderdag een wet gestemd waarbij extra kosten voor bellen en surfen in alle lidstaten afgeschaft worden. Vanaf juni 2017 kunt u in heel Europa dus eindelijk bellen en surfen voor de prijs van een binnenlands telefoontje.

Uiterlijk op 15 juni 2017 worden de roamingtarieven definitief afgeschaft. Vanaf dan betaalt u aan uw telecombedrijf als u vanuit een ander EU-land belt, sms't of downloadt hetzelfde tarief als wanneer u dat vanuit België doet.

Het Europese Parlement had op 31 januari al de hervorming van de groothandelsmarkt voor roaming goedgekeurd. Er was enkel nog een formeel fiat voor de effectieve wet nodig van het parlement en de lidstaten, en dat werd donderdag gegeven.

De groothandelstarieven voor data - heel erg omstreden, gezien het exponentiële gebruik van mobiele data - zullen worden begrensd op 7,7 euro per gigabyte. Vanaf juni 2017 gaan deze telkens naar beneden tot 2,5 euro per gigabyte in 2022. De maximumgrens voor gesprekken zal dalen van 5 eurocent per minuut naar 3,2 eurocent per minuut, terwijl die voor het versturen van sms’jes zal halveren. Van 2 naar 1 eurocent.

Limiet en achterpoortje

Als roaming gratis is, betekent dit dan ook dat een Belg straks een gsm-abonnement kan nemen bij een Franse of Italiaanse operator, als die een goedkoper tarief aanbiedt? Toch niet, want er komt een zogenoemde fair use-regeling.

Die zal beperkingen opleggen aan hoeveel of hoe vaak u uit het buitenland zonder roamingkosten kunt bellen, sms’en of downloaden. Gaat u over die limiet, dan betaalt u toch bij. Maar dat extra bedrag zou veel lager moeten liggen dan bij de huidige roamingtarieven.

Er is ook nog in een achterpoortje voorzien: telecombedrijven die kunnen bewijzen dat deze maatregelen hen zouden verplichten om de binnenlandse tarieven op te trekken, kunnen aan de nationale regulator toestemming vragen om een ‘minimale’ meerprijs te behouden.

Eindelijk

'Dit is een grote overwinning voor de Europese consument', zegt het Finse Europarlementslid Miapetra Kumpula-Natri in een persbericht. Het Europees Parlement keurde eerder al een eengemaakte markt voor elektronische communicatie goed. Die tekst omvatte twee mijlpalen: de afschaffing van roamingtarieven en de invoering van netneutraliteit, het principe dat het internet voor iedereen gelijk moet zijn.

Over beide principes werd jarenlang gekibbeld, zodat dit als een trofee voor de kast van de Europese Commissie en zijn vicepresident voor Digitale Eengemaakte Markt, Andrus Ansip, kan gelden. Maar wel een geblutste. In april 2014 stemde hetzelfde parlement namelijk al voor een afschaffing van roaming tegen eind 2015 en voor een veel sterker geformuleerde netneutraliteit. Na onderhandelingen met de Europese Raad en de Commissie kwam er een afgezwakte compromistekst uit de bus. Vooral de toegevingen op het vlak van netneutraliteit krijgen kritiek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig