Meer dan 400 ijsbergen verstoren scheepvaart
Foto: AP

Zo’n 450 ijsbergen zijn afgedreven naar wateren waar de Titanic is gezonken, waardoor schepen moeten vertragen of een grote omweg moeten maken.

Vanaf maandag dreven zo’n 450 ijsbergen rond in de Noord-Atlantische vaarroutes, ongewoon veel voor deze tijd van het jaar. Zulke cijfers komen normaal gezien pas vanaf eind mei voor. Een week eerder werden nog maar 37 ijsbergen geteld.

Extreem

Gabrielle McGrath van de International Ice Patrol zegt dat ze het aantal ijsbergen nog nooit zo snel heeft zien toenemen. Ze voorspelt een vierde opeenvolgende ‘extreem seizoen’ met meer dan 600 ijsbergen op de vaarroutes.

Schepen moeten voorzorgsmaatregelen nemen. In plaats van de Atlantische Oceaan recht over te steken, varen de zeeschepen mijlenver om. Dat kost de grote vrachtschepen gemakkelijk anderhalve dag. Dichtbij de kust van Newfoundland nemen schepen gas terug tot drie of vier knopen.

‘Dat maakt alles veel duurder’, zegt Sid Hynes van de reder Oceanex.

Klimaatverandering

De meeste ijsbergen in het noorden van de Atlantische Oceaan komen van Groenland. Volgens Michael Mann van de universiteit van Pennsylvania kan de klimaatverandering een toename van ijsbergen veroorzaken, maar zijn windpatronen ook belangrijk.

De International Ice Patrol is opgericht om na het zinken van de Titanic in 1912 schepen te waarschuwen voor ijsbergen.