Betalen voor je eet bij beste restaurant ter wereld
Foto: AFP

Het restaurant Eleven Madison Park in ‘the city that never sleeps’ is woensdag uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. En dat met een vrij ongewoon recept, waarbij klanten niet kunnen kiezen wat ze eten én op voorhand moeten betalen. Elf zaken die u moet weten over ’s werelds beste restaurant.

1/ Eleven Madison Park schaft de pot van de uit Zwitserland afkomstige chef Daniel Humm. Hij nam het restaurant in 2011 over samen met algemeen manager Will Guidara, hetzelfde jaar dat het restaurant met drie Michelinsterren werd bekroond.

2/ Het restaurant werd genoemd naar zijn adres en huist in het prachtig Metropolitan Life North Building, een art-decowolkenkrabber die werd afgewerkt in 1950.

Betalen voor je eet bij beste restaurant ter wereld
Foto: EPA

3/ Eleven Madison Park huist in hetzelfde pand waar in 1998 de Frans-Amerikaanse brasserie Danny Meyer werd geopend door jawel, Danny Meyer. De opstart van dat restaurant werd vastgelegd voor de documentaire ‘The Restaurateur’ uit 2010.

4/ In die documentaire komt ook de wissel van de wacht in beeld toen Meyer in 2006 besloot om chef Kerry Heffernan te vervangen door Humm en volop voor een sterrenkeuken te gaan.

5/ Dat betekent ook dat Humm (en Guidara, die ook in 2006 aan de slag ging) dit jaar al elf jaar aan de slag zijn bij Eleven Madion Park. De bekroning tot beste restaurant ter wereld komt dat ook geen jaar te vroeg (of te laat) om de symboliek in stand te houden.

Betalen voor je eet bij beste restaurant ter wereld
Foto: AFP

6/ Het restaurant sluit over twee maanden tijdelijk de deuren om te renoveren, onder meer om de twintig jaar oude keuken te vervangen. Het personeel zal in de zomermaanden aan de slag gaan in een pop-uprestaurant in de Hamptons. Als alles volgens plan verloopt, gaat het restaurant half september terug open.

7/ Om diezelfde reden wordt de komende weken ‘een retrospectief elfgangenmenu met de elf belangrijkste gerechten van de voorbije elf jaar’ geserveerd. Daarvoor moet u rekenen op zo’n drie uur, aldus de website.

Betalen voor je eet bij beste restaurant ter wereld
Foto: AFP

8/ Hoeveel kost dat? 295 dollar per persoon (fooi inbegrepen), voor aangepast wijnen betaalt u nog eens 175 dollar. Geen big spender? Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vijfgangenmenu bij de bar, voor 145 dollar per persoon, alweer fooi inbegrepen.

9/ Ja, dat leest u goed. Terwijl u in de Verenigde Staten nooit de fout mag maken om geen fooi na te laten, is dat bij Eleven Madison Park niet eens toegelaten. Wel uitzonderlijk: reserveren kan enkel als u meteen betaalt. Wat er precies op tafel komt, blijft voor de gasten een verrassing.

Betalen voor je eet bij beste restaurant ter wereld
Foto: AFP

10/Eleven Madison Park springt van plaats drie naar plaats één in de ‘50 Best’. De winnaar van vorig jaar, Osteria Francescana uit het Italiaanse Modena, staat op plaats twee. Het podium wordt vervolledigd door El Celler De Can Roca in het Spaanse Girona, dat de titel in 2013 en 2015 won.

11/ Het was van 2003 en 2004 geleden dat een Amerikaans restaurant nog eens de ‘50 Best’ kan aanvoeren. Toen werd de titel weggekaapt door The French Laundry van Thomas Keller, tevens de enige keren dat de winnaar niet uit Europa kwam, sinds de lijst in 2002 werd gelanceerd.