Topman Amazon investeert miljard in ruimtevaart
Jeff Bezos voor een ruimtecapsule van Blue Origin. Foto: REUTERS

Jeff Bezos, topman van het webwinkelplatform Amazon, gaat jaarlijks voor 1 miljard dollar aan aandelen verkopen om te investeren in zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Jeff Bezos is de oprichter en hoofdaandeelhouder van Amazon. Hij staat te boek als de tweede rijkste man van de wereld, na Bill Gates van Microsoft. Gisteravond maakte hij zijn plan bekend om voor ongeveer 1 miljard dollar aan aandelen Amazon per jaar te gaan verkopen. Hiermee wil Bezos de uitbouw financieren van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Bezos verwacht ongeveer 2,5 miljard dollar nodig te hebben voor de ontwikkeling van een raket die satellieten - en op termijn ook mensen - de ruimte in kan sturen.

Blue Origin heeft zich tot doel gesteld om in 2018 de eerste elf minuten durende suborbitale ruimtevlucht voor betalende passagiers te lanceren, zei de miljardair gisteren op een Amerikaans symposium over ruimtevaart. Een trip zou 300.000 dollar kosten, en volgens Bezos zullen de passagiers volop van hun reis kunnen genieten door de grote ramen in de capsule.

Bezos is niet de enige topmanager met die ambitie. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, de ceo van Tesla, plant volgend jaar een ruimtetocht voor twee toeristen rond de maan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig