Vrachtwagens mogen goedkoper door Liefkenshoektunnel
Foto: WDK

Om de verkeersdruk rond Antwerpen te doen afnemen, doet ook de Vlaamse overheid een duit in het zakje: vanaf 1 juli betalen vrachtwagens ’s nachts, van 22 uur tot 6 uur, tot 75 procent minder tol bij hun passage van de Liefkenshoektunnel.

Overdag betalen vrachtwagens tussen de 14,16 en 19 euro tol. Met het nieuwe gunsttarief zullen ze ’s nachts evenveel betalen als auto’s, tussen 3,65 en 6 euro. Dat heeft de raad van bestuur van de NV Tunnel Liefkenshoek beslist, die onder de Vlaamse overheid valt. De NV hoop daarmee bij te dragen aan ‘een betere verkeersafwikkeling in de Antwerpse regio’.

De verlaging was een vraag van de transportsector en past perfect in het nieuwe initiatief om het Deurganckdok de klok rond open te houden. Ook dat is een poging om het vrachtverkeer tijdens de spitsuren van de Antwerpse Ring te halen en beter te spreiden.

Intussen bewijzen ook de trafiekcijfers van de toltunnel de toenemende verkeersellende rond Antwerpen. De tunnel verwerkte tijdens het eerste kwartaal 19 procent meer verkeer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor de vrachtwagens bedroeg die stijging 20 procent en in de recordmaand maart zelfs 25,7 procent meer. Bovendien werd de toltunnel vorig kwartaal dertien keer tolvrij gemaakt wegens ongevallen op de Antwerpse Ring, tegenover ‘slechts’ vijf keer tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig