‘Alle opties liggen op tafel’ als het gaat over het Amerikaanse beleid rond Noord-Korea. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd tijdens een telefoongesprek met de Japanse premier Shinzo Abe. Ook militaire actie.

‘We zijn akkoord gegaan dat de ballistische raketlancering van gisteren een gevaarlijke, provocerende daad was en een ernstige bedreiging voor ons land’, aldus Abe na het telefoongesprek van 35 minuten.

De lancering van woensdag van een middellangeafstandsraket die terechtkwam in de Japanse Zee, vond plaats kort voor de ontmoeting tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping. Verwacht wordt dat de twee het Noord-Koreaanse nucleaire programma zullen bespreken, en dat Trump China zal oproepen om actiever zijn politieke en economische invloed te gebruiken om de nucleaire ambities van Pyongyang een halt toe te roepen.

Abe zei tijdens het gesprek met Trump dat Japan nauw in het oog houdt hoe China, een bondgenoot van Pyongyang, omgaat met de Noord-Koreaanse problematiek. ‘We zullen onze reactie tegenover Noord-Korea versterken, terwijl we blijven samenwerken met de Verenigde Staten en de rest van de internationale gemeenschap’, aldus de Japanse premier.

Bondgenoten

In een mededeling van het Witte Huis staat dat Trump benadrukte dat ‘de Verenigde Staten naast zijn bondgenoten Japan en Zuid-Korea staat tegenover de ernstige bedreiging die Noord-Korea blijft vormen’. ‘De president verklaarde ook dat de VS hun vermogen om zichzelf en zijn bondgenoten te beschermen met zijn volledige waaier van militaire capaciteiten, te versterken’, aldus het persbericht.

Begin maart lanceerde Noord-Korea al vier ballistische raketten in de Japanse Zee. Volgens Pyongyang waren die raketlanceringen een oefening om uiteindelijk de Amerikaanse basissen in Japan te raken. Noord-Korea heeft zijn nucleair programma onder Kim Jong-un een boost gegeven: vorig jaar alleen al deed het land twee nucleaire tests en lanceerde het meer dan 20 ballistische raketten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig