Ed Sheeran: Groothandelaar in emoties
Ed Sheeran: openingsdansen en hartenpijn. Foto: Geert Van de Velde

Het zou ons niet verbazen als veel mensen woensdag op één knie gingen in het Sportpaleis: Ed Sheeran speelde de perfecte soundtrack voor huwelijksaanzoeken. En voor de single fans laste hij op tijd en stond een potje huilen in.

Verspreid over de coupé in de laatste tram richting Sportpaleis: vier rosse mensen. Eentje voerde met vrienden een discussie over wat precies Venetiaans blond is en wat niet. Een andere vertrouwde haar vriendinnen toe hoe ze vroeger gepest werd om haar haarkleur.

Zou daar op speelplaatsen anno 2017 verandering in gekomen zijn, nu Ed Sheeran (ros) en Adele (Venetiaans blond) meedingen naar de titel van Populairste Popzangers van het Moment? De hype valt eenvoudig te meten aan de streamingrecords die Sheeran breekt – of aan onze trommelvliezen, eens we die terug bijeen gepuzzeld hebben. Een solo-singer-singwriter dachten we even zonder oordopjes te kunnen trotseren, tot de uitverkochte arena het op een schreeuwen zette.

Kampvuur op het middenplein

Op zijn jongste worp Divide durft brave Ed uit Suffolk al eens saai te worden. Maar zet hem op een podium, en hij wordt een charismatische wervelwind. Wil hij een backing vocal die om de dertig seconden terugkomt, fikst hij die gewoon lekker zelf met behulp van een looppedaal. Wil hij een basdrum, dan verkoopt hij zijn gitaar een paar meppen. En wil hij een springende zaal, dan vraagt hij dat beleefd. Sheeran trotseerde 20.000 man in zijn uppie, en dat was meer dan genoeg.

Met een sterke selectie van oude hits – ‘A Team’, ‘I see fire’ en ‘Sing’ passeerden de revue – maskeerde hij de zwakke broertjes op Divide. De nieuwe sterkhouders kregen dan weer plaats om te schitteren. ‘Paean’, ‘Dive’, ‘Happier’ en het met open doekjes ontvangen ‘Perfect’ zijn waardevolle toevoegingen aan een stilaan indrukwekkend arsenaal openingsdansen en hartenpijn.

‘Echt straf’, zwaaide Sheeran met lof naar zijn fans. ‘Die nummers zijn nog geen vier weken uit, en jullie zingen ze al uit volle borst mee. En het is niet eens jullie moedertaal!’ Hij had gelijk: ware het niet voor de veiligheidsvoorschriften, we hadden zélf een kampvuur aangestoken op het middenplein.

Bevangen tienermeisjes

Sheeran dweept in zijn nummers met voorbeelden als Van Morrison en Damien Rice – ‘I may have grown up, but I hope Damien’s proud’, klonk het in ‘Eraser’. Maar waar Rice schittert in de miniatuur, specialiseert Sheeran in herkenbare gevoelens, als een groothandelaar in emoties: toegankelijk, universeel, en ráák. Met vooral een groter effect op tieners: hier en daar werden bevangen meisjes door securitymensen uit het publiek gevist. En of Sheeran zich daar bewust van is. Voor ‘Thinking out loud’ raadde hij mensen aan een arm om hun geliefde te leggen, en het nummer in hun oor mee te zingen. Velen volgden die raad op. Zij zagen niet hoe onnoemelijk breed Sheerans grijns daarvan werd. Een artiest die geniet van zijn eigen publiek: dat is altijd een plezier om naar te kijken.

Ed Sheeran (*****), gezien op 5/4 in Sportpaleis, Antwerpen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig