Crisiscentrum krijgt prijs voor ‘uitzonderlijk werk’ bij aanslagen Brussel
Een meisje houdt een bloem en een Belgische vlag op tijdens een herdenkingsceremonie aan de Brusselse Beurs op 22 maart van dit jaar. Foto: REUTERS

Het ‘D5-team’ van het Belgisch Crisiscentrum, dat overheden bij noodsituaties ondersteunt in hun crisiscommunicatie, is gelauwerd voor het gebruik van sociale media tijdens de aanslagen in Brussel en Zaventem. EENA, de ngo die de werking van hulpdiensten wil verbeteren, reikte haar jaarlijkse prijzen woensdag uit in Boedapest. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) nam de prijs in ontvangst.

EENA gaf het D5-team zijn 112 Award voor opmerkelijke crisiscommunicatie voor het ‘uitzonderlijke werk op sociale media’ tijdens en na de terreuraanslagen op 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. ‘Ze deelden niet alleen informatie en hielden de bevolking op de hoogte. Ze werkten ook actief samen met gewone burgers in de moeilijkste omstandigheden’, klinkt het in een persbericht. ‘We huldigen het D5-team voor zijn uitzonderlijke bijdrage om de kracht van sociale media in crisistijden te demonstreren.’

Het D5-team is operationeel sinds 2014 en bestaat uit 35 vrijwillige beroepsmensen. Tijdens de aanslagen van 22 maart werden er 16 leden ingeschakeld, ter ondersteuning van de woordvoerders van de betrokken Belgische ministers en overheden. Ze monitorden en analyseerden (sociale) media, gaven partners advies rond crisiscommunicatie, stelden webartikels en persberichten op, en communiceerden op sociale media. Ook verzorgden het team de persrelaties en coördineerde het acties om de bevolking duidelijk te informeren.

De leden van het D5-team van het Crisiscentrum waren overigens niet de enigen die woensdag in de prijzen vielen. Zo kregen de twee Australische verplegers Laura en William, die op 13 november 2015 in Parijs op vakantie waren, de 112 Award voor buitengewone burgers. Ze waren een koffie aan het drinken, toen de aanslagen in de Franse hoofdstad plaatsvonden en begonnen meteen gewonden te verzorgen.