Omstreden adviseur Trump verwijderd uit Amerikaanse Veiligheidsraad
Steve Bannon. Foto: AP

Steve Bannon, de oprichter van de ultrarechtse website Breitbart News en naaste adviseur van Amerikaans president Donald Trump, zetelt niet langer in de Nationale Veiligheidsraad. Trump herschikte de raad ook op andere plaatsen.

President Trump heeft zijn Nationale Veiligheidsraad gereorganiseerd. Dat blijkt uit een document dat vandaag gepubliceerd werd in het federaal register. Chef strategie Stephen - Steve - Bannon maakt daarin niet langer deel uit van de raad.

De directeur van de nationale veiligheidsdiensten en de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff van Defensie zijn dan weer opnieuw opgenomen in de Raad. Ook de directeur van de buitenlandse inlichtingendienst CIA mag mee aanschuiven aan tafel.

Volgens een overheidsbron zou Bannons vertrek geen degradatie betekenen. De politiek adviseur van Trump zou bij de start van diens presidentschap hebben moeten toezien op het werk van nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn. Die werd echter al snel de laan uitgestuurd nadat bleek dat hij had gelogen over contacten met de Russische ambassadeur. Bannon zou ook de opdracht hebben gehad om de organisatie van de Veiligheidsraad uit het Obama-tijdperk te ontmantelen.

Bannon wordt door velen gezien als dé man die achter de schermen aan de touwtjes trekt binnen de regering-Trump. De oprichter en voormalig hoofdredacteur van het ultrarechtse Breitbart News zat achter het inreisverbod voor een aantal moslimlanden, staat bekend als zeer eurokritisch en is geen vriend van de pers. ‘De media zijn de oppositiepartij’, sprak Bannon zo nog kort na Trumps aanstelling.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig