Thuisblijven en nietsdoen? De Finnen hebben daar een beter woord voor
Foto: Shutterstock
De Denen waren de bedenkers van het woordje 'hygge' dat zoveel wil zeggen als een gevoel van Scandinavische gezelligheid. De Finnen hebben het meer voor alleen thuisblijven op de sofa met een drankje erbij en bedachten daar de term 'kalsarikännit' voor.

Vrij vertaald betekent kalsarikännit zoveel als 'in je eentje thuis in je ondergoed alcohol drinken, zonder dat je nog de intentie hebt om uit te gaan'. Een ander soort gezelligheid dus dan dat van het Deense hygge, maar soms even fijn als afwisseling.

Het woord helpt in elk geval wel om die ene specifieke emotie uit te drukken als andere woorden tekortschieten, net zoals het Franse ilinx voor het vreemde plezier dat je voelt opkomen bij baldadig gedrag of het Duitse torschlusspanik voor de paniek die zich voordoet als je tijd opraakt. 

Het woordje duikt op in een overzicht met Finse emoji's, gelanceerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rest enkel nog de vraag of kalsarikännit nu een woord of een werkwoord is? Volgens de uitleg van de Finnen moet je het vooral interpreteren als een 'state of mind' in plaats van een echte activiteit.