Kittel maakt het feestje van Boonen compleet en scherpt zijn record nog aan in de Scheldeprijs
Foto: Photo News

Marcel Kittel (Quick Step Floors) heeft de 105e editie van de Scheldeprijs op zijn naam geschreven. De Duitse rassprinter was de snelste aan de meet en maakte zo het afscheidsfeestje van Boonen compleet, deze editie stond natuurlijk helemaal in het teken van het afscheid van Tornado Tom. Kittel was overigens al recordhouder, hij heeft met deze vijfde overwinning zijn record nog wat aangescherpt. Elia Viviani finishte tweede, de Fransman Nacer Bouhanni was derde. Jürgen Roelandts werd als vierde de beste Belg.

Voor deze 105e editie werd de start van de Scheldeprijs speciaal verlegd van Antwerpen naar Mol. Geen gevolg van de Ronde-start in Antwerpen, wel voor de afscheidnemende Tom Boonen. De Bom van Balen had deze Scheldeprijs aangevinkt als laatste profkoers op eigen bodem en kreeg dan ook een passend afscheid.

Voor de start stond er dan ook een massa volk te wachten aan de ploegbus van Quick Step Floors om Tom uit te wuiven. En er werd meteen al een nieuwe afspraak gemaakt: “Tot zondag, Tom!” Voor de fans die woensdagmorgen niet in Mol raakten, heeft Het Nieuwsblad een oplossing: hier kunt u uw persoonlijke boodschap voor Tom Boonen achterlaten! De opa van Tom, Raymond Boonen, gaf het startschot van deze 105e Scheldeprijs, waarna het peloton zich op gang trok.

Kittel maakt het feestje van Boonen compleet en scherpt zijn record nog aan in de Scheldeprijs
Raymond Boonen, de opa van Tom Foto: pn

Zoals de traditie betaamde, kozen al heel snel enkele renners het hazenpad. Zeven man ging ervandoor en kreeg meteen een vrijgeleide van het peloton. Daarbij vier Belgen: Frederik Veuchelen (Wanty), Julien Stassen (WB - Veranclassic), Stijn Steels (Sport Vlaanderen) en Christophe Prémont (Veranda’s Willems). Zij kregen het gezelschap van Eugert Zhupa (Wilier Triestina), Marco Mathis (Katusha) en Pim Ligthart (Roompot).

Tribute tour

Terwijl de zeven vluchters onder massale belangstelling begonnen aan een heuse ‘tribute tour’ langs verschillende belangrijke jeugdherinneringen van Tom Boonen, kregen ze van het peloton maximaal vijf minuten voorsprong. Na 50 kilometer doorheen de Kempen pikten de renners vervolgens aan op het gebruikelijke parcours van de Scheldeprijs: richting de Churchilllaan in Schoten voor de traditionele massaspurt dus.

In de laatste 100 kilometer begon het peloton dan toch de jacht op de zeven vluchters. Aan een strak tempo zagen de zeven hun voorsprong snel zakken onder het mooie lentezonnetje, onder impuls van een ijzersterke Tim Declercq. Hij offerde zich op voor Marcel Kittel, terwijl ook wereldkampioen Peter Sagan zijn duit in het zakje deed. Hij speelde even waterdrager voor zijn ploegmaats, toch een opvallend zicht.

Nerveus gewriemel

In de laatste 50 kilometer kreeg het peloton dan eindelijk de vluchters binnen handbereik. Het nerveuze gewriemel kon daarna pas echt losbarsten, wat leidde tot traditioneel heel wat akkefietjes en valpartijen in het peloton...

Pim Ligthart had niet echt zin in de traditionele massaspurt en gaf er op 35 kilometer van de meet nog eens een stevige snok aan. Hij zorgde zo voor een schifting in de kopgroep, want voor Prémont en even later ook Marco Mathis was die versnelling er teveel aan. Het duo liet zich inlopen door het peloton. Tien kilometer later waren ook de andere Belgen eraan voor de moeite, ditmaal door een versnelling van de Albanees Zhupa.

Valpartij

Twintig kilometer van de meet waren de twee overblijvers er ook aan voor de moeite. Ligthart en Zhupa werden ingerekend door het peloton, waar alle ploegen stilaan hun sprinttreintje in stelling brachten. Daar brachten de kasseien van de laatste keer Broekstraat geen verandering in. Boonen testte er een laatste keer zijn benen voor Parijs-Roubaix van komende zondag, en zag dat het goed was.

Net na de boog van de vier kilometer ging echter het halve peloton onderuit door een valpartij, maar Greipel, Sagan, Kittel en vooral Boonen werden gelukkig gespaard van de pech.

Kittel maakt het feestje van Boonen compleet en scherpt zijn record nog aan in de Scheldeprijs

Een massaspurt dus, en daar toonde Kittel zich alweer de sterkste. De Duitse spurtbom sprintte iedereen uit het wiel en won in Schoten zijn vijfde Scheldeprijs. Daarmee scherpte hij zijn eigen record nog wat aan...

Top tien:

1. Marcel Kittel

2. Elia Viviani

3. Nacer Bouhanni

4. Jurgen Roelandts

5. Pascal Ackermann

6. Rudy Barbier

7. Sebastian Langeveld

8. Marc Sarreau

9. Ramon Sinkeldam

10. Jonas Van Genechten

Kittel maakt het feestje van Boonen compleet en scherpt zijn record nog aan in de Scheldeprijs
Iljo Keisse (links) eert Tom Boonen. Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency