West-Vlaanderen wil olympische schaatsbaan
Foto: AFP

De provincie West-Vlaanderen laat onderzoeken of de realisatie van een olympische schaatsbaan en indoor skeelerpiste haalbaar is. Dat meldt de provincie woensdag, nadat de deputatie die beslissing vorige maand goedkeurde. Een olympische schaatsbaan zou een primeur zijn voor België.

De deputatie liet een onderzoek bestellen in het kader van de subsidiëring van bovenlokale sportaccommodaties. De haalbaarheidsstudie moet tegen oktober van dit jaar afgerond zijn. Enerzijds moet een concreet, onderbouwd, afgetoetst en realiseerbaar beeld voor de haalbaarheid van zo’n complex op het grondgebied West-Vlaanderen onderzocht en beschreven worden. Daarbij dient rekening gehouden te worden met een zo klimaatneutraal mogelijke exploitatie. Anderzijds wil de provincie laten onderzoeken of een schaatscomplex gecombineerd kan worden met andere verwante sport- en welnessactiviteiten en welke publieke of private partners zouden kunnen instaan voor ontwerp, bouw, financiering en exploitatie.

West-Vlaanderen voelt dat er een nood is aan een dergelijk complex. De provincie telt op dit moment twee schaatsbanen, Finlandia in Gullegem en een baan aan het Boudewijnpark in Brugge, maar die zijn sterk verouderd en de activiteiten worden mogelijk op termijn stopgezet, vandaar de studie. Wegens vakantie kon gouverneur Decaluwé evenwel niet kwijt waar de specifieke nood voor een olympische baan vandaan kwam, en waarom het opfrissen van de bestaande pistes geen optie was.

België heeft op dit moment geen enkel complex met een volwaardige schaatsbaan van 400 meter die geschikt is voor olympische schaatsdisciplines.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig