Picqué dreigt gevangenis Sint-Gillis te sluiten voor nieuwe gevangenen
Foto: BELGA

Burgemeester Charles Picqué (PS) dreigt ermee een besluit te nemen waardoor er geen nieuwe gedetineerden meer toegelaten worden in de gevangenis van Sint-Gillis. Volgens hem wordt de maximumcapaciteit sinds vorige week overschreden.

‘Momenteel zitten er in de gevangenis niet minder dan 900 mensen, terwijl het maximumaantal gedetineerden op 850 ligt. Vorig jaar kondigde de minister van Justitie, na meer dan twee maanden stakingen in meerdere gevangenissen van het land, waaronder Sint-Gillis, aan om van de gevangenis van Vorst een strafhuis te maken en van die van Sint-Gillis een arresthuis. Het maximumaantal gedetineerden in Sint-Gillis werd op 850 gelegd. Ik heb toen duidelijk gezegd dat ik nauwkeurig de evolutie en het respecteren van de norm in de gaten zou houden’, verklaarde burgemeester Charles Picqué woensdag.

Volgens hem ligt het aantal gedetineerden vandaag op 900. Na verschillende contacten met de vakbondsafgevaardigden heeft de burgemeester beslist ‘de maatregelen te nemen die zich opdringen’. Het veiligheidsrisico voor de gevangenen, bezoekers en cipiers wordt voor hem immers te groot.

Beslissing tegen einde van de week

Als er tegen het einde van de week niets verandert, komt Piqué met een besluit tot sluiting van de gevangenis. ‘Daardoor zullen de politiediensten de komst van nieuwe gedetineerden zullen verhinderen zolang de gevangenispopulatie niet onder de 850 is gezakt.’

‘Ik hoop dat de federale overheid tegen dan overtuigd is van de ernst van de situatie en haar verantwoordelijkheid neemt’, besloot burgemeester Picqué.

Donderdagmiddag om 13 uur vindt alvast een vergadering plaats tussen de personeelsafgevaardigden en het gevangeniswezen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig