Juncker wil geen Oostenrijkse uitstap uit spreidingsplan asielzoekers
Jean-Claude Juncker Foto: EPA

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft het Oostenrijkse verzoek om een uitstap uit het spreidingsplan voor asielzoekers afgewezen. In een brief aan de regering in Wenen wees Juncker erop dat Oostenrijk de aangegane verplichtingen moet respecteren.

De Oostenrijkse kanselier Christian Kern had vorige week in een brief aan de Europese Commissie verzocht om een uitzondering op het spreidingsplan voor vluchtelingen die aankomen in Griekenland en Italië. Doordat het land in 2015 heel wat vluchtelingen moest opvangen, verkreeg het in 2016 een jaar uitstel. Die uitzondering is inmiddels verstreken, maar de regering vindt nog steeds dat Oostenrijk meer dan zijn deel heeft gedaan.

Volgens Juncker wordt Oostenrijk echter niet meer zo zwaar belast als tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis. ‘Ik vertrouw erop dat Oostenrijk zijn wettelijke verplichtingen nakomt en start met de overbrenging van vluchtelingen uit zowel Griekenland als Italië begint’, zo schrijft hij in een brief aan Kern.

In het kader van het in september 2015 afgesproken spreidingsplan moet Oostenrijk tegen september bijna 2.000 vluchtelingen overnemen van Italië en Griekenland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig