Groen licht voor tunnel voor schepen in Noorwegen
Een computersimulatie van hoe de tunnel er zou gaan uitzien. Foto: AFP

Noorwegen heeft het licht op groen gezet voor de bouw van een tunnel voor schepen. De tunnel gaat door een bergketen, zodat de boten niet langer een gevaarlijke passage langs het schiereiland Stad zullen moeten maken.

Het schiereiland tussen twee fjorden in het noordwesten van het land, geldt als één van de meest gevaarlijke plaatsen voor de scheepvaart langs de Noorse kust. Zelfs ten tijde van de Vikingen was de plaats al berucht voor het extreme stormweer en de verraderlijke golven. Heel wat schepen zijn er verongelukt.

‘Met de tunnel zorgen we voor een veiliger en meer betrouwbare route’, aldus de Noorse regering in een persbericht. Nu houden boten er soms nog halt, tot het weer betert.

De tunnel zou 1,7 kilometer lang worden, 49 meter hoog en 36 meter breed, en is bedoeld voor vracht- en cruiseschepen. Na een haalbaarheidsstudie zou het project volgend jaar starten. Het loopt tot 2029. De kost wordt op 2,7 miljard Noorse kroon (295 miljoen euro) geraamd. Er zouden tot 7,5 miljoen ton rotsen moeten worden weggeblazen om de tunnel te bouwen.

Er bestaan al tunnels voor boten elders in de wereld, maar die in Stad wordt de eerste waar schepen tot 16.000 ton kunnen doorvaren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig