Kabila belooft binnen de 48 uur nieuwe premier te benoemen
Foto: AFP

De Congolese president Joseph Kabila heeft in een toespraak voor het parlement aangekondigd dat hij binnen de 48 uur een nieuwe premier zal aanstellen. Die premier moet de overgangsregering leiden die de presidentsverkiezingen moet organiseren, zoals voorzien in het eind december vorig jaar afgesloten akkoord tussen regering en oppositie.

Kabila vroeg ook de Rassemblement, het platform van oppositiepartijen rond Tshisekedi’s partij UDPS, 'het intern gekibbel te overstijgen' en hem snel een 'lijst van kandidaten' voor de post van premier te bezorgen.

Hij bevestigde aan de parlementsleden dat de verkiezingen 'wel degelijk' zullen plaatsvinden. 'Zij die daaraan twijfelen, mogen gerust zijn', klonk het. Hij sprak zich niet uit over wanneer dat zal zijn. In het op Oudejaarsavond ondertekende akkoord is er sprake van een machtsdeling door regering en oppositie, en verkiezingen tegen eind 2017. Waarnemers achten het echter onmogelijk dat er nog dit jaar verkiezingen kunnen plaatsvinden.

Dat er dit jaar geen verkiezingen meer komen, heeft onder andere te maken met het feit dat er geen schot komt in die overgangsregering. Kabila vraagt al langer een lijst van namen waaruit hij vervolgens de premier kan kiezen, maar het grootste deel van de oppositie houdt vast aan de naam van Felix Tshisekedi, zoon van de op 1 februari in Brussel overleden oppositieleider Etienne Tshisekedi.

Aan het parlement vroeg Kabila ook om heel snel een wet uit te werken rond de raad die het Oudejaarsakkoord moet opvolgen. Na de goedkeuring van die wet moet een voorzitter aangesteld worden voor die raad, zei Kabila. Die post was oorspronkelijk weggelegd voor Etienne Tshisekedi.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig