Kruidvat haalt ‘Hitler-kleurboek’ uit rekken
Foto: rr

In een kinderkleurboek van een Belgische uitgeverij stond ‘per vergissing’ een kleurprent van Hitler met swastika. Na klachten van klanten werd het boek in Nederland uit de rekken gehaald.

De ongepaste afbeelding was te zien in het boek Kleuren op Code met kleurprojecten. Verontwaardigde Nederlandse klanten van Kruidvat lieten echter snel via Facebook weten dat er een probleem mee was.

‘Leuk, die kleurboeken van jullie’, staat te lezen op de Facebookpagina van Kruidvat. Kruidvat zegt in een reactie op de sociale media de afbeelding ongepast te vinden en het boek per direct uit de handel te halen.

Gemaakt in India

De Belgische uitgever van het boek, Trifora uit Mortsel, zegt in een reactie op de site nu.nl dat er sprake is van een ‘spijtige vergissing’. ‘Mijn vermoeden is dat de man die de kleurplaten heeft gemaakt een boek met bekende personen uit de kast heeft gehaald en er een paar heeft gekozen, waaronder helaas Adolf Hitler. Misschien kende hij hem niet.’

Het boek is in India gemaakt en volgens de eigenaar van de uitgeverij, staan er ook afbeeldingen van Abraham Lincoln, Nelson Mandela en Albert Einstein in.

Uit de rekken gehaald

In een reactie aan De Standaard bevestigt de eigenaar van Trifora, Wilfried Wuyts, bovenstaande uitleg. ‘Het lijkt wel of de tweede wereldoorlog nu is uitgebroken’, zucht hij. ‘Ik heb daar voorlopig niets aan toe te voegen. Ik heb afgesproken met Kruidvat dat zij vanaf nu de communicatie over dit spijtig voorval doen.’

De boeken zouden vanaf gisteren officieel in alle winkels liggen, maar werden op sommige plekken al verkocht. ‘Toen we erachter kwamen dat deze ongepaste afbeelding in het boek te zien was, hebben we besloten om meteen alle boeken uit de verkoop te halen. In alle winkels, en ook online’, laat een woordvoerder van Kruidvat weten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig