Hof van Cleve bij vijftig beste restaurants ter wereld
Lieve en Peter Goossens Foto: Fred Debrock

Alweer lof voor het Hof van Cleve: het restaurant van Peter Goossens stijgt evenveel plaatsen als het sterren rijk is en staat daardoor net in de top vijftig van beste restaurants ter wereld. Het beste restaurant ter wereld vindt u dit jaar in New York.

Het is een mooie week voor Peter Goossens: nadat zijn driesterrenrestaurant Hof van Cleve al in de bloemetjes werd gezet door Opinionated About Dining (OAD) stijgt het restaurant ook op de lijst met beste restaurants ter wereld. Vorig jaar moest Goossens zich nog tevredenstellen met plaats 53, dit jaar mag hij de top vijftig afsluiten.

'Het is telkens weer een grote eer om op deze lijst te staan tussen andere grote chefs', aldus Peter Goossens in een persbericht. 'Onze terugkeer in de top vijftig bewijst dat we in Kruishoutem een internationaal niveau halen en tot de elite gerekend mogen worden. We gaan zo voortdoen met heel onze equipe, zonder wie we dit niet zouden bereiken.'

Vorige week werd het tweede deel bekendgemaakt van de ranking, die elk jaar wordt opgesteld door Restaurant Magazine. Daarin worden nog eens twee Belgische restaurants genoemd: Hertog Jan van Gert De Mangeleer (61) en The Jane van Sergio Herman en Nick Bril (74).

De lijst werd woensdag voorgesteld in het Australische Melbourne. Helemaal bovenaan de lijst staat het New Yorkse restaurant Eleven Madison Park van Daniel Humm, al enkele jaren een vaste waarde in de overzichtslijstjes. De winnaar van vorig jaar, het Italiaanse restaurant Osteria Francescana, strandt op de tweede plaats.

Dit is de volledige top tien:

1. Eleven Madison Park in New York City, Verenigde Staten
2. Osteria Francescana in Modena, Italië
3. El Celler De Can Roca in Girona, Spanje
4. Mirazur in Menton, Frankrijk
5. Central in Lima, Peru
6. Asador Etxebarri in Axpe, Spanje
7. Gaggan in Bangkok, Thailand
8. Maido in Lima, Peru
9. Mugaritz in San Sebastian, Spanje
10. Steirereck in Wenen, Oostenrijk