Onderzoek naar link aanslag Sint-Petersburg en IS
Akbarjon Djalilov Foto: AFP

Na de ontploffing in de metro in Sint-Petersburg gaan de Russische speurders na of de vermoedelijke dader al dan niet contact had met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Bij de ontploffing in de metro kwamen maandag 14 mensen om het leven.

De Russische onderzoekers konden gisteren de vermoedelijke dader van de aanslag op de metro in Sint-Petersburg identificeren. Het gaat om de 22-jarige Akbarjon Djalilov, een Russisch staatsburger uit Kirgizië.

Onderzoek naar link aanslag Sint-Petersburg en IS
De ouders van Akbarjon Djalilov Foto: AFP

Zijn woning in Sint-Petersburg is doorzocht. Zijn ouders zijn woensdag uit Kirgizië overgevlogen naar Sint-Petersburg. Zij zullen het stoffelijk overschot van hun zoon moeten identificeren en vragen van de speurders beantwoorden.

Zes ronselaars opgepakt

Nog in Sint-Petersburg werden vandaag zes mensen uit Centraal-Azië opgepakt omdat ze ervan verdacht worden ‘terreurronselaars’ te zijn. Volgens de Russische autoriteiten probeerde het zestal mensen te overtuigen om zich aan te sluiten bij ‘illegale gewapende groepen, ook in het buitenland’, en ‘deel te nemen aan activiteiten van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra Front, dat is opgegaan in Fateh al-Cham.

Er zouden vooralsnog geen banden zijn tussen deze zes en de dader van de aanslag maandag.