‘Houding Duchateau is schandalig’
Ans Persoons (rechts) tijdens de opening van de expo ‘Buurtborduurwerk – Rumeur de Femmes’ in de Brusselse Bockstaelwijk. Foto: ansbrussel.wordpress.com
Volgens Antwerps schepen voor Inburgering Fons Duchateau (N-VA) wint iedereen erbij als erkende vluchtelingen massaal naar het platteland verhuizen in plaats van in de grootsteden te blijven. ‘Schandalig’, vindt men in Brussel. ‘De realiteit is genuanceerder’, klinkt het elders.

Erkende vluchtelingen horen niet thuis in de stad, maar op het platteland. Dat zegt de Antwerpse schepen voor Inburgering Fons Duchateau (N-VA) woensdag in De Morgen. Volgens hem is zo’n verhuizing ‘een win-win’ voor zowel de vluchtelingen als de steden. Vluchtelingen kunnen beter integreren op het platteland, en in de steden gaat de armoedegraad omlaag.

Dat Duchateau daarom een 'ontmoedigingsbeleid' voert in Antwerpen, vindt Brussels schepen van Participatie Ans Persoons (SP.A) ‘schandalig’. Ze vindt dat Antwerpen zijn verantwoordelijkheid als stad ontloopt. ‘Vluchtelingen zullen gewoon naar andere steden trekken, zoals nieuwkomers overal ter wereld doen.’ Want in steden heb je volgens de SP.A’ster als vluchteling nu eenmaal meer kans op werk en huisvesting.

Persoons erkent wel degelijk het belang van een zo groot mogelijke spreiding van de vluchtelingen over het hele land, maar dan heb je ook een "aanmoedigingsbeleid" nodig. Het is belangrijk om kleinere gemeenten te overtuigen om hun verantwoordelijkheid opnemen op vlak van onthaal, huisvesting, integratie...’ Daar is men ook in Leuven en Brugge mee akkoord.

Bereid om mee te helpen?

‘Integratie lukt als de gemeenschap bereid is om eraan mee te helpen’, weet de Brugse OCMW-voorzitter en schepen van Diversiteit Dirk De fauw (CD&V). Of dat in een plattelandsgemeente beter lukt dan in een grootstad is volgens hem ‘geen ja-of-neen-verhaal’. Het is wel zo dat een grote stad doorgaans meer middelen en vrijwilligers heeft om vluchtelingen te begeleiden. In Brugge werkt men bijvoorbeeld met Buddy’s en praattafels, en het is nog maar de vraag of soortgelijke initiatieven ook in een klein dorpje van de grond geraken.

Ook Leuvens schepen voor Diversiteit en Gelijke Kansen Denise Vandevoort (SP.A) benadrukt dat haar stad vluchtelingen heel veel kansen biedt om te integreren. Er zijn lessen Nederlands, tal van verenigingen en initiatieven, volgens haar meer dan op het platteland te vinden is. Daarnaast vindt ze het ook logisch dat vluchtelingen hun heil in de eerste plaats in de steden komen zoeken. ‘Het is er gemakkelijker om een woonst, werk en onderwijs te vinden’, en dat komt de integratie ten goede. De kans op isolatie is volgens Vandevoort dan ook groter op het platteland.

Niet verplichten

Resul Tapmaz, de Gentse SP.A-Schepen van Gelijke Kansen, vindt ook dat de 'theorie' van Duchateau genuanceerd moet worden. 'Het platteland is misschien wat Vlaamser, maar integratie is meer dan dat', zegt hij. Je moet als stad of dorp de vluchtelingen ook begeleiden, en ook Tapmaz denkt dat steden daar meer middelen toe hebben. 'Er zijn gewoon meer kansen op werk, onderwijs en participatie.' Bovendien kan je erkende vluchtelingen niet verplichten om op een bepaalde plek te gaan wonen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig