Kampioen of niet, Beerschot-Wilrijk nu al zeker van terugkeer naar profvoetbal
Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Beerschot-Wilrijk is nu al zeker dat het volgend seizoen terugkeert naar het profvoetbal. Het kreeg als enige club in de eerste amateurklasse zijn licentie om volgend seizoen in 1B te spelen en is dus het enige team dat kan promoveren. Vier teams die volgend seizoen in 1A zouden moeten aantreden, kregen hun licentie nog niet: KV Kortrijk, Lokeren, Excelsior Moeskroen en promovendus Antwerp. Voor hen is het nog een weekje wachten op een uitspraak.

De Belgische voetbalbond heeft woensdagmiddag op zijn website bekendgemaakt welke clubs een licentie toegekend krijgen om volgend seizoen in de nationale reeksen uit te komen. Beerschot-Wilrijk is de enige club uit de amateurreeksen die volgend jaar in 1B mag uitkomen.

Dessel Sport, Virton, Dender, Heist en Seraing, de teams die op papier de promotie van Beerschot-Wilrijk naar het profvoetbal nog in gevaar zouden kunnen brengen, hebben enkel een licentie voor voetbal in de nationale amateurreeksen te pakken. Daardoor is Beerschot-Wilrijk nu al zeker van de terugkeer naar profvoetbal.

Eindronde moet kampioen bij amateurs wel nog bepalen

Die terugkeer naar het profvoetbal zat er al langer aan te komen op het Kiel. Na drie titels op rij staan de Ratten ook in de hoogste reeks van de amateurs weer alleen op kop. Eerste achtervolger Dessel Sport volgt al op tien punten. Ondanks het feit dat Beerschot-Wilrijk zeker is van promotie, zal de eindronde nog doorgaan om te bepalen wie zich tot kampioen kroont. Voorzitter Eric Roef kondigde al aan er ook dan nog voluit voor te blijven gaan.

Kampioen of niet, Beerschot-Wilrijk nu al zeker van terugkeer naar profvoetbal
Beerschot-Wilrijk staat al langer bekend als een profclub tussen de amateurs als het over de werking van de club gaat. Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

“Wie er ook aan meedoet, en of die teams een licentie hebben of niet, dat maakt ons niets uit”, zei hij op de clubsite. “Wij willen er een erezaak van maken om die eindronde te winnen en zo op de allermooiste manier de promotie naar 1B afdwingen. Op die manier kunnen we ook weer een titel aan ons palmares toevoegen. De vierde op rij. Dat zou een unicum zijn in het nationale voetbal. En die primeur willen we. Dat heeft niets met arrogantie te maken, enkel met een gezonde sportieve ambitie.”

Dertig licenties uitgereikt, overige teams moeten wachten tot volgende week

In totaal kregen al dertig teams zekerheid over hun licentie. Veertien clubs kregen een licentie waarmee ze in Europa, 1A en 1B kunnen uitkomen. Roeselare, Lommel United en Tubeke hebben enkel een licentie voor 1A en 1B beet.

Kampioen of niet, Beerschot-Wilrijk nu al zeker van terugkeer naar profvoetbal
Antwerp mocht de titel vieren in 1B, maar moet nog wachten op zijn licentie om te weten of het komend seizoen wel daadwerkelijk in 1A zal mogen aantreden. Foto: Isosport

KV Kortrijk, Lokeren, Excelsior Moeskroen en promovendus Antwerp, die volgend seizoen normaal gezien in 1A zouden aantreden, hebben nog geen zekerheid verworven over hun licentie. In 1B zijn de namen Cercle Brugge, Union en OH Leuven nog niet gevallen terwijl het in de eerste amateurklasse nog wachten is op het verdict over Koksijde, White Star Brussel en Sprimont.

Voor die tien teams is het nog wachten op een uitspraak op woensdag 12 april.

14 teams kregen Europese licentie en licentie voor 1A en 1B:

Club Brugge KV

KAA Gent

Standard de Liège

Charleroi

KV Mechelen

KV Oostende

Anderlecht

Waasland-Beveren

KRC Genk

STVV

Westerlo

Eupen

Zulte Waregem

Lierse SK

3 teams kregen licentie voor 1A en 1B:

KSV Roeselare

Lommel United

Tubeke

1 team kreeg licentie voor 1B:

Beerschot-Wilrijk

12 teams kregen licentie voor eerste klasse amateurs:

Oudenaarde

Seraing

Virton

Hamme

Dessel

Deinze

Geel

Heist

Hasselt

Patro Eisden

Dender

Oosterzonen

Lees hier het N+ stuk over de wederopstanding van Beerschot.