Italië gaat nog twee banken redden
Foto: REUTERS

De Italiaanse banken Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca zijn de volgende rij om met belastinggeld gered te worden. De twee zouden in totaal 6,4 miljard euro krijgen.

Er lijkt maar geen einde te komen aan de problemen met de Italiaanse banken. Na de redding van de oudste bank ter wereld, Banco Monte dei Paschi di Siena, staan er alweer twee nieuwe banken klaar om met belastinggeld gered te worden.

Volgens het persagentschap Bloomberg de Europese Commissie en het Italiaanse ministerie van financiën maandag al bij elkaar zijn gekomen in Brussel om te praten over het verzoek van twee kleinere regionale Italiaanse banken voor een zogeheten preventieve herkapitalisatie.

9 miljard slechte kredieten

De banken Veneto en Vicenza zijn actief in het noorden van Italië en hebben plannen om te fuseren. De combinatie moet zich eerst wel ontdoen van een pakket van ruim 9 miljard aan slechte kredieten, dat zijn leningen die niet of nauwelijks meer worden terugbetaald. Om dat te kunnen is er een herkapitalisatie nodig.

In eerste instantie zou het gaan om 4,5 miljard euro, maar inmiddels zou dat bedrag dus al zijn opgelopen tot 6,5 miljard euro. De twee hebben ook al bijna 3,5 miljard euro ontvangen uit het speciale staatsfonds Atlante.

Geen bail-in

Die injectie met belastinggeld zou uit voorzorg plaatsvinden en moeten passen binnen de Europese regels voor staatssteun. Wat betekent dat de ECB wel eerst moet vaststellen dat beide banken na de fusie solvabel kunnen worden. Pas als dit is vastgesteld, kunnen de banken door de Italiaanse overheid worden gesteund.

Met die regeling hoopt Europa een zogeheten ‘bail-in’ te voorkomen, waardoor obligatiehouders hun leningen niet hoeven af te schrijven. In Italië ligt dat extra gevoelig, want het gros van de achtergestelde bankobligaties is er in handen van gewone spaarders, aan wie bij aankoop werd voorgehouden dat dit een risicoloze belegging was.

Solvabel

Volgens Bloomberg heeft de ECB de banken inmiddels solvabel verklaard - waardoor het licht op groen staat voor een nieuwe ronde staatssteun. Datzelfde gebeurde eerder voor het veel grotere Banca Monte dei Paschi, die volgens eerdere berichten in juni grotendeels door de Italiaanse overheid zou worden overgenomen en dus genationaliseerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig