Sjoemelt McDonald’s met zijn hamburgerprijzen?
Foto: AFP

Consumentenorganisaties in Frankrijk, Duitsland en Italië beschuldigen McDonald’s van prijsmanipulatie. De fastfoodketen zou franchisenemers dwingen om kunstmatig hoge prijzen aan te rekenen.

232 miljoen euro. Dat bedrag zouden consumenten alleen al in Frankrijk teveel hebben betaald voor hun hamburgers in 2015. Dat is althans wat de Franse consumentenorganisatie CGT heeft berekend.

Hoe dat komt? Wel volgens de consumentenorganisatie maakt McDonald’s misbruik van zijn machtspositie door de franchisenemers te dwingen om systematisch hogere prijzen aan te rekenen dan die in de restaurants in eigen beheer. McDonald’s heeft ruim 1.300 fastfoodrestaurants in Frankrijk, waarvan er meer dan 900 worden gerund door franchisenemers.

Te hoge huurkosten

Tegelijk zou de Amerikaanse fastfoodketen extreem hoge huurprijzen aanrekenen en de franchisenemers veel te strengen beperkingen opleggen om te vermijden dat ze overschakelen naar andere fastfoodmerken.

Net als in Duitsland en Italië - waar er gisteren gelijkaardige antikartelklachten tegen de Amerikaanse fastfoodketen lopen - heeft de consumentenorganisatie daarom een klacht ingediend bij de Franse mededingingsautoriteit. Daarin wordt McDonald’s officieel beschuldigd van misbruik van zijn monopoliepositie. Waardoor de fastfoodketen in Frankrijk een forse boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet riskeert.

Belastingontwijking

De Amerikaanse fastfoodketen komt daardoor in Europa steeds meer onder vuur te liggen. Want naast bovenstaande klachten heeft de Europese Commissie vorig jaar ook al een onderzoek geopend naar McDonald’s wegens mogelijke belastingontwijking via het systematisch doorschuiven van royalty's van andere Europese landen naar Luxemburg en Zwitserland.

McDonald’s zelf ontkent alle aantijgingen. Volgens de fastfoodketen mogen de Europese franchisenemers hun eigen prijzen vastleggen. McDonald’s benadrukt ook dat het veel investeert in de kandidaat-franchisenemers, die een intensieve opleiding krijgen van 12 maanden en waarvoor steevast een toplocatie wordt gezocht.

76 Belgische restaurants

In ons land is voorlopig nog geen klacht ingediend tegen de fastfoodketen. In België telt McDonald’s 76 restaurants die uitgebaat worden door 22 franchisenemers en die in 2015 meer dan 42 miljoen klanten hebben bediend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig