Tweevoudig wereldkampioen 100m vrij past voor WK zwemmen
Foto: AFP

James Magnussen doet deze zomer geen gooi naar een derde wereldtitel op de 100 meter vrije slag. De 25-jarige Australiër geeft forfait voor het WK in Boedapest, dat in juli plaatsvindt, en focust zich op de Commonwealth Games (Gemenebestspelen) van 2018 in eigen land.

“Een jaar na de Olympische Spelen is er op WK’s altijd een zwakkere bezetting. Sommige zwemmers nemen deel, andere passen, zoals ik. Ik zie het toernooi dus niet als een echte test met de top. Die zal er wel komen op de Commonwealth Games, waar ik een hoger niveau verwacht. Daar draait het om voor mij”, zegt Magnussen.

De Australiër werd in 2011 en 2013 wereldkampioen op de 100 vrij. Tussen die WK’s pakte hij op hetzelfde nummer olympisch zilver in Londen. Tijdens de Spelen in Rio van vorige zomer was Magnussen alleen actief op de 4x100 vrij, waar hij met zijn land brons veroverde. Voor de 50 en 100 vrij (het nummer waarop Pieter Timmers zilver won) kon de Australiër zich tijdens de trials in eigen land niet kwalificeren.

Aan de Gemenebestspelen, die vierjaarlijks worden gehouden, nemen ruim 70 landen deel, waarbij veel gewezen Britse koloniën. In 2014 zwom Magnussen in Glasgow naar goud op de 100 vrij. In april volgend jaar mag hij in Gold Coast in de eerste plaats concurrentie verwachten van zijn 18-jarige landgenoot Kyle Chalmers, de enige zwemmer die Pieter Timmers kon verslaan in de olympische finale.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig