Bij de luchtaanval met gifgas in het noordwesten van Syrië zijn ondertussen zeker 86 mensen om het leven gekomen, onder wie dertig kinderen. Ook Amerikaans president Donald Trump heeft de aanval nu veroordeeld. Volgens Rusland ging het echter om een bombardement op een opslagplaats van terroristen.

De aanval vond gisterochtend plaats. Vliegtuigen dropten een lading gifgas boven het stadje Khan Shaykhun, in de provincie Idlib. Minstens 58 mensen stierven ter plekke, meer dan tweehonderd gewonden werden naar de ziekenhuizen in de regio gebracht. Nadien werd ook het ziekenhuis waar de gewonden naar toe gebracht waren onder vuur genomen.

Het in Groot-Brittannië gevestigde en bij de oppositie aanleunende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten verklaarde woensdagavond dat het dodental na de aanval is opgelopen tot 86. Onder de dodelijke slachtoffers zijn er dertig kinderen en twintig vrouwen.

Trump: 'Afschuwelijk'

Vanuit de hele wereld werd de aanval veroordeeld. De EU en de Turkse president Erdogan hebben de aanval streng veroordeeld. 

'Dit was een vreselijke daad tegen onschuldige mensen, die niet getolereerd kan worden', zei Amerikaans president Trump. 'De Amerikaanse regering staat aan de kant van haar bondgenoten, om deze verschrikkelijke aanslag te veroordelen.'
Of de VS nu een andere positie zal innemen ten opzichte van Syrië, wilde Trump niet zeggen. 'We zien wel.'

Het Witte Huis noemde de aanval eerder een verwerpelijke daad die de beschaafde wereld niet kan negeren. ‘Deze gruwelijke daden van het regime-Assad zijn een gevolg van de zwakte en besluiteloosheid van de vorige regering’, voegde Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer daaraan toe. ‘President Obama zei in 2012 dat hij een “rode lijn” ging stellen tegen het gebruik van chemische wapens en hij deed niets.’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vindt dat Rusland en Iran een grote morele verantwoordelijkheid dragen. ‘Als de zogenaamde bewakers van de wapenstilstand die onderhandeld werd in Astana, dragen ook Rusland en Iran een grote morele verantwoordelijkheid’, zei Tillerson, die opriep tot een ‘echte wapenstilstand’. Tillerson riep Iran en Rusland op hun invloed op de Syrische president Bashar al-Assad te gebruiken om gifgasaanvallen in de toekomst te voorkomen.

'Vreselijke aanval met barbaarse wapens'

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) reageerde in de marge van de Syriëconferentie in Brussel veroordelend over de gebeurtenissen in Syrië. ‘De inzet van chemische wapens is het overschrijden van een rode lijn’, klonk het na een gesprek met VN-noodhulpcoördinator Stephen O’Brien. Die veroordeelde de aanval zelf ook scherp, al is het volgens hem moeilijk commentaar te geven zolang niet duidelijk is wie achter de aanval zit.

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg veroordeelt de 'vreselijke aanval met barbaarse wapens'. De secretaris-generaal van de Navo herinnert eraan dat het gebruik van chemische wapens, zoals chemische producten die de dood of blijvende schade kunnen veroorzaken, verboden is door het Verdrag Chemische Wapens, dat Syrië in 2013 tekende. 'Deze internationale norm moet ten volle gerespecteerd worden', aldus nog Stoltenberg.

'Barbaars regime'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson ziet de Syrisiche president Assad als de schuldige. 'Al het bewijsmateriaal dat ik gezien heb - en er kan er nog meer komen - suggereert dat het regime van (de Syrische president) Assad dit gedaan heeft, zich ten volle bewust van het feit dat het illegale wapens gebruikte tijdens een barbaarse aanval op zijn eigen mensen', zei Johnson bij de start van de Syrië-conferentie in Brussel. Op de vraag welk bewijsmateriaal hij onder ogen heeft gekregen, antwoordde hij niet.

Wie precies de schuld draagt voor de aanval moet nog verder onderzocht, 'maar dit bevestigt wel dat dit een barbaars regime is', aldus Johnson. Het is volgens hem dan ook niet voor te stellen dat Assad op lange termijn aanblijft als president.

Moskou: ‘Bombardement op terroristische opslagplaats’

Het Syrische regime zelf ontkende dinsdag al 'categoriek' dat het bij de aanval chemische wapens inzette. Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft de Syrische luchtmacht een ‘terroristische opslagplaats’ gebombardeerd waar zich ‘toxische producten’ bevonden. Volgens Moskou bevonden zich op het terrein ook labo’s om projectielen met toxische producten te vervaardigen. Die chemische wapens zouden bestemd geweest zijn voor milities in Irak.

Een woordvoerder van het Kremlin liet vanmiddag weten dat het land de militaire operaties van het Syrische regime zal blijven steunen.  Het Kremlin maakte duidelijk 'vastberaden te zijn om het consistent beleid tegen het terrorisme voor te zetten.'

'Maar het is vanzelfsprekend dat terrorisme een vreselijke en complexe bedreiging vormt, die internationale samenwerking verreist', aldus de woordvoerder, die ook zei te betreuren dat de Russische actie geconfronteerd wordt met 'een gebrek aan internationale interactie en samenwerking.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig