Eandis en Infrax nemen Tommelein in snelheid
Foto: pn
De fusie van Eandis en Infrax kan al eind mei afgerond zijn. Voorzitters Piet Buyse en Wim Dries wachten niet op de Vlaamse minister van Energie.

De twee Vlaamse ­intergemeentelijke bedrijven die de elektriciteits- en gasnetten beheren en onderhouden, zullen op korte termijn worden samengevoegd. Hun voorzitters, Piet Buyse (Eandis) en Wim Dries (Infrax), mikken op eind mei om een volledige fusie te realiseren. Beide CD&V’ers wijzen erop dat de samenvoeging jaarlijks minstens 100 miljoen euro aan kosten­besparingen zal opleveren. Ze schatten dat de energiefactuur met zeker drie procent kan dalen.

De uitvoering van de fusie – de nieuwe bedrijfsnaam wordt Fluvius – vindt veel sneller plaats dan verwacht. Ruim een week geleden kondigde de Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), aan dat hij werkt aan zo’n plan. Tommelein neemt zich bovendien voor om private investeerders, via burgerparticipatie of een beursgang, de kans te geven om mee aandeelhouder te worden. Het gegarandeerde rendement van een investering in de energiedistributie bedraagt momenteel 3,92 procent – veel hoger dan de rente op een spaarboekje.

Beursgang

Maar Infrax en Eandis willen blijkbaar niet wachten op het plan-Tommelein. De bestuurders hebben al een akkoord, alleen de aandeelhouders moeten nog hun zegen geven. 

De voorzitters van Eandis en Infrax zeggen geen problemen te hebben met een beursgang. Op voorwaarde dat de gemeenten de grootste zeg blijven hebben in de energiedistributie en de Vlaamse overheid het aan de gemeenten overlaat  om al dan niet de deur open te zetten voor een beursgang. ‘Het mag geen verplichting worden’, waarschuwen ze.

Zo’n beursgang vergt wel een aanpassing van het decreet op de intergemeentelijke samenwerking. Minister Tommelein maakt zich sterk dat die er voor eind  dit jaar komt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig