Dino Ben haalt al meer dan 25.000 euro op
Een skelt van een Plateosaurus in Duitsland. Foto: BELGAIMAGE

De crowdfundingactie die het Museum voor Natuurwetenschappen had opgezet om een plateosaurus in de toonzaal te krijgen is een groot succes.

Zo’n twee weken nadat de actie gelanceerd werd, hebben iets meer dan 400 schenkers ervoor gezorgd dat het doel van 25.000 euro al bereikt en zelfs overschreden is. ‘Dat is het bedrag dat we nodig hebben om de draagconstructie te maken, een podium te bouwen en multimedia en andere educatieve tools te ontwikkelen’, zei woordvoerster Yannick Siebens in onze krant.

‘Ben’ is een bijna complete plateosaurus van bijna 5 meter lang uit een groeve bij de Zwitserse stad Frick. Hij kwam in het Brusselse museum aan in mei 2016 en sindsdien zijn medewerkers van het dino-museum met engelengeduld de 200 botjes van deze dinosaurus aan het uitboren en in elkaar aan het puzzelen.

Het skelet zou tegen december 2017 klaar zijn voor de Dinogalerij van het museum. Ben zal er zonder glazen vitrine tentoongesteld worden, wat uitzonderlijk is voor een origineel fossiel.

De plateosaurus is tegelijk bijzonder en niet zo bijzonder. Hij kwam voor in heel Europa; in Zwitserland en Duitsland zijn er de voorbije decennia een dertigtal bijna volledige skeletten van deze dinosoort opgegraven. Niet zo uniek dus. Maar hij is wel heel interessant, omdat hij een van de eerste grote dinosoorten was.

De crowdfunctingactie wordt ook nog voortgezet. ‘Vanaf vandaag gaat het extra ingezamelde geld naar de productie van een making-of van het project, naar andere restauratiewerken in de collectie en naar het onderhoud van de dinogalerij’, klinkt het.

Op 21 april vindt ook nog de PlateoNIGHT plaats, een avondevenement om geld in te zamelen voor Ben, waarop onder meer het artistiek stadscollectief Propaganza, Qotob Trio, BJ Scott en Axel Hirsoux zullen optreden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig