Heibel in volleybalwereld: Liga stapt naar rechter om vervroegde finale tegen te houden
Foto: VDB

Het zit er bovenarms op in de Belgische volleybalwereld. Aanleiding is de beslissing van de volleybond om de finale van de play-offs te vervroegen. De Liga, die de volleybalclubs verenigt, gaat hier niet mee akkoord en stapt naar de rechter. “Wij zijn de enige werkgevers van de spelers, maar werden niet betrokken bij de beslissing. Dit is machtsmisbruik.”

De hetze gaat om een mededeling die de volleybond (KBVBV) midden maart de wereld instuurde. Daarin werd bekendgemaakt dat de wedstrijden van de finale van de play-offs in de EuroMillions Volley league, de hoogste klasse van ons volleybal, vroeger zouden plaatsvinden.

Dat was echter niet naar de zin van de Liga, die de volleyclubs verenigt. Volgens de Liga wordt er zo geen rekening gehouden met de belasting van de spelers, die ineens vijf finalewedstrijden op negen dagen zullen moeten spelen. Tegelijkertijd zou het ook commercieel ongunstig zijn de finale te vervroegen. Zij beschuldigen de bond ervan dat de beslissing genomen werd omdat de nieuwe bondscoach Vital Heynen eensklaps zijn internationals vroeger ter beschikking wilde hebben. Bedoeling is om hen dan te laten deelnemen aan een stage. ““Hierdoor overtreedt de Volleybalbond haar eigen reglementen”, aldus de Liga. Het dreigt er nu mee hun spelers niet voor 13 mei te zullen vrijgeven.

Heibel in volleybalwereld: Liga stapt naar rechter om vervroegde finale tegen te houden
Heynen werd begin dit jaar aangesteld als nieuwe bondscoach van de Red Dragons. Foto: Serge Minten

Liga furieus: “Wij zijn werkgevers van spelers, maar worden niet betrokken”

De Liga hekelt het feit dat zij als enige werkgevers van de spelers buitenspel gezet werden. “Vergeten wordt dat de Ligaclubs de enige werkgevers zijn van de betaalde sportbeoefenaars en dat zij ervoor zorgen dat een topcompetitie met topspelers mogelijk is, waarbij zij een professionele omkadering bieden op sportief, medisch en economisch vlak. Als die clubs dan op geen enkel moment worden betrokken bij het programma van hun werknemers en bij een zo ingrijpende kalenderwijziging, dan spreekt men van een ivoren toren en zelfs van machtsmisbruik.”

“De Belgische Volleyballiga, die de belangen en de verzuchtingen van haar aangesloten clubs bundelt en verdedigt tegenover derden, stelt na maanden van vergaderingen vast dat er tot op heden geen sprake is geweest van een constructief overleg met de volleybalbond en dat haar acties om het Liga-volleybal verder te professionaliseren onvoldoende worden ondersteund. Initiatieven om samen met de verantwoordelijken van Topvolley de belangen van de nationale ploegen en van het clubvolleybal te bundelen en te synchroniseren werden afgehandeld als onbespreekbaar en in de ijskast geschoven.”

Na vijf speeldagen in Play-off 1 staan Maaseik (17 ptn) en Roeselare (16 ptn) op de eerste en tweede plaats, de plekken die recht geven op de finale.