Het Witte Huis beschuldigt de Syrische regering van de dodelijke aanval met chemische wapens in het land. Hoe Trump zal reageren, is nog onduidelijk.

Minstens 58 mensen kwamen om in de aanval met chemische wapens in de noordelijke provincie Idlib, onder wie vrouwen en kinderen. Getuigen zeggen dat de luchtaanval is uitgevoerd door de Syrische luchtmacht. Daarna vuurde vliegtuigen raketten af op ziekenhuizen die de overlevenden verzorgden, zeggen activisten en hulpverleners.

Test

Het gaat om de eerste grote gruweldaad die aan het regime van Assad wordt toegeschreven sinds president Donald Trump president is. De Franse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het Syrische regeringsleger de nieuwe Amerikaanse regering wil testen. ‘De VS moeten hun standpunt verduidelijken’, verklaarde Jean-Marc Ayrault.

Vrijdag liet de Amerikaanse regering nog weten dat het vertrek van president Assad niet langer een prioriteit is. Het belangrijkste doel voor Washington is de strijd tegen terreurgroep IS.

Verwerpelijk

Het Witte Huis noemt de aanval een verwerpelijke daad die de beschaafde wereld niet kan negeren. ‘Deze gruwelijke daden van het regime-Assad zijn een gevolg van de zwakte en besluiteloosheid van de vorige regering’, voegde Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer daaraan toe. ‘President Obama zei in 2012 dat hij een “rode lijn” ging stellen tegen het gebruik van chemische wapens en hij deed niets.’

Obama dreigde met militaire actie als het Syrische regeringsleger chemische wapens zou inzetten. Toen dat wel gebeurde, deinsde hij terug. De VS zou afzien van een interventie indien Assad zou instemmen met de onmiddellijke verwijdering van chemische wapens, klonk het. Onder druk van Rusland ging Assad akkoord.

Wat nu?

Op vragen of Trump nu niet meer aanstuurt op een regimewissel, weigerde Spicer commentaar te geven. Er is geen fundamentele keuze voor een regimewissel als gevolg van de politieke realiteit in het land, zei hij. Het Witte Huis zou volgens hem ‘dom’ overkomen als het een regimewissel zou nastreven. Of Trump een nieuwe ‘rode lijn’ zal trekken, wou Spicer ook niet kwijt. ‘Ik kan nog niet over onze volgende stap praten, maar dat zullen we snel doen.’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson roept Iran en Rusland op, twee bondgenoten van Assad, om ervoor te zorgen dat chemische aanvallen nooit meer plaatsvinden. 'Diegenen die hem verdedigen en steunen, waaronder Rusland en Iran, moeten geen illusies hebben over Assad of zijn intenties. Iemand die chemische wapens tegen zijn eigen volk gebruikt, toont een fundamentele minachting voor menselijke waardigheid en moet verantwoording afleggen.'

De EU en de Turkse president Erdogan hebben de aanval streng veroordeeld. Frankrijk heeft een spoedvergadering van de VN Veiligheidsraad gevraagd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig