Spotify laat gratis-luisteraars wachten
Lokt de nieuwe Spotify-deal artiesten als Taylor Swift terug? Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Gratis Spotify-gebruikers zullen soms tot twee weken moeten wachten om een nieuw album te horen. Dat is het resultaat van een nieuwe deal tussen platenfirma Universal en de Zweedse streamingreus.

Spotify ging er lang prat op dat de gebruikers van zijn gratis streamingdienst – die mét advertenties – toegang hadden tot exact dezelfde catalogus als de 50 miljoen die maandelijks 9,99 euro betalen voor de ‘Premium’-dienst zónder advertenties. Maar dat was een doorn in het oog van platenfirma’s en artiesten, omdat die gratisluisteraars minder inkomsten opleverden.

Daarin lijkt nu voor het eerst een doorbraak gekomen. De artiesten van platenlabel Universal zullen er in de toekomst voor kunnen kiezen om nieuwe albums twee weken lang exclusief aan Premium-gebruikers voor te behouden. Wie Spotify betalend gebruikt zal nieuwe albums van artiesten als Taylor Swift, U2 of Tourist Lemc dus nog steeds vanaf de release kunnen beluisteren. Niet-betalende klanten zullen dan moeten kiezen: ook een premium-account openen, of twee weken wachten.

In ruil zou Spotify een minder groot deel van zijn inkomsten moeten afstaan, en meer aanspraak kunnen maken op exclusiviteit bij artiesten. Daarmee staken concurrenten als Apple Music of Tidal – die geen gratis dienst aanbieden – de Zweden de afgelopen jaren vaak de ogen uit. En misschien lokt de deal artiesten als Taylor Swift wel terug naar de streamingdienst: zij keerde Spotify eerder de rug toe omdat ze zich niet kon verzoenen met hun gratis dienst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig