Albasini wint tweede etappe in Baskenland, Matthews blijft leider
Foto: Twitter

De tweede etappe van de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Michael Albasini. De Zwitser won een sprint in de straten van Eltziego. Maximiliano Richeze werd tweede, onze landgenoot Sean De Bie was een knappe derde. De leiderstrui blijft in handen van Michael Matthews, die vierde werd.

De tweede etappe van de Ronde van het Baskenland begon in Pamplona, bekend uit de Ronde van Spanje, en bracht het peloton over twee hellingen naar Eltziego. Michael Matthews mocht na zijn zege in de etappe van gisteren beginnen in de leiderstrui. En met twee korte, pittige klimmetjes in de laatste twintig kilometer behoorde Matthews ook vandaag tot de favorieten voor de ritzege.

Bergpunten

Voor de favorieten de lastige laatste twintig kilometer konden aanvangen, waren er nog twee hellingen die het peloton moest overbruggen: de Etxauri (tweede categorie) en La Aldea (derde categorie). Op de eerste klim sprong een tweetal weg: Fabricio Ferrari (Caja Rural) en Luis Angel Mate (Cofidis) zouden de hele dag vooraan blijven, ondanks pogingen van Igor Anton en Yoann Bagot om aan te sluiten. Veel meer dan vier minuten voorsprong kreeg het duo niet van het peloton, al konden beide heren wel punten sprokkelen voor het bergklassement. Doordat Bagot met zijn aanval nog wat puntjes pakte, blijft hij ook na vandaag leider in het bergklassement.

Bij aanvang van de lastige finale was het verhaal van Ferrari en Mate uitgezongen, en was het dus aan het peloton om het onder elkaar uit te vechten. Op de twee kleine klimmetjes hielden de renners zich echter koest, waardoor we afstevenden op een massasprint in de straten van Eltziego. Die werd verrassend gewonnen door Michael Albasini, voor Maximiliano Richeze en Sean De Bie. Matthews blijft leider in het algemeen klassement, De Bie is door zijn sterke prestatie opgeschoven naar de derde plek.

De derde etappe begint in Vitoria-Gasteiz en is voer voor de klassementsmannen, want met maar liefst zes hellingen op het menu zal het peloton flink uitgedund aan de finish in San Sebastian-Donostia arriveren. Het grootste obstakel is de Santa Ageda, een col van eerste categorie. Verder is er nog de Mandubia, een col van tweede categorie, en vier kleinere hellingen van derde categorie.