Brandweerman heeft meer kans op hartaanval
Foto: BELGA

Mensen die regelmatig blootgesteld worden aan extreem hoge temperaturen, lopen een groter risico om een hartaanval te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van het Schotse Edinburgh. Het kan verklaren waarom hartfalen de grootste doodsoorzaak is bij actieve brandweerlui.

Aan het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vakblad Circulation en gefinancierd werd door de British Heart Foundation (BHF), namen negentien brandweermannen deel. De lukraak gekozen proefpersonen waren allemaal gezonde niet-rokers.

De brandweerlui moesten een aantal proeven afleggen, zoals een geënsceneerde reddingsoperatie in een twee verdiepingen hoog bouwwerk, terwijl ze hartapparatuur droegen. Daarbij werden de proefpersonen aan extreem hoge temperaturen blootgesteld.

Uit de resultaten bleek dat de lichaamstemperatuur van de brandweerlui twee tot drie uur na blootstelling aan vuur hoog bleef. Bovendien werd het bloed van de proefpersonen dikker en kregen ze 66 procent meer kans om een schadelijke bloedklonter te ontwikkelen. De bloedvaten zetten ook niet opnieuw uit na het nemen van medicatie.

Volgens de onderzoekers wordt het bloed dikker door een combinatie van vochtverlies door het zweten en een ontstekingsreactie op de hitte van het vuur. Bovendien leidde blootstelling aan vuur tot minieme schade aan de hartspier.