16.000 euro loon om een maand te liggen

Op zoek naar een droomjob? Wat dacht je van 60 dagen platte rust en daar 16.000 euro voor krijgen?

Bent u een man tussen de 20 en 45 jaar oud en een BMI tussen de 22 en 27? Bent u daarnaast ook een perfect gezonde, sportieve niet-roker met geen enkele allergie? Dan kunt u solliciteren voor een job waarmee u 16.000 euro op twee maand zou kunnen verdienen. Wat de job inhoudt? Niks. Letterlijk.

Onderzoekers van MEDES, een Frans instituut voor ruimtegeneeskunde en fysiologie, zoeken eigenlijk iemand die 88 dagen beschikbaar is. Als je een van de 24 geselecteerde kandidaten bent, zul je eerst twee weken door een batterij aan tests geloodst worden, dan volgen 60 dagen van platte rust, waarna je nog eens twee weken krijgt om daarvan te herstellen.

Het doel van de studie is om de gewichtloosheid te simuleren die astronauten in het Internationaal Ruimtestation ISS ervaren. Om dat te doen moeten de kandidaten hun maand platte rust doorbrengen in licht gekantelde toestand, met het hoofd iets lager dan de voeten, in een hoek van zes graden.

Op aarde is ons lichaam onderhevig aan de zwaartekracht. Die zorgt er onder meer voor dat het bloed dat in ons hoofd zit, terug naar beneden vloeit. Omdat ons hart blijft pompen, krijgt ons hoofd gelukkig voortdurend vers bloed toegestuurd. Als de zwaartekracht wegvalt, krijgt ons hoofd evenwel veel meer bloed te verduren. Een gelijkaardige situatie kun je creëren door iemand heel licht ondersteboven te positioneren.
Pieter Van Dooren
Wetenschapsredacteur De Standaard
 

Hoofdonderzoeker Arnaud Beck waarschuwt evenwel dat de ‘job’ moeilijker is dan je op het eerste gezicht zou denken. Geselecteerden zullen gedurende de hele periode alles moeten doen met minstens één schouder in aanraking met het bed(frame): eten, wassen, naar het toilet gaan... Als jou dat niet afschrikt, kan je je hier kandidaat stellen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig