‘Peking Express’ in Nederland een week vroeger op tv
Ann-Sophie en Laura, één van de Vlaamse duo’s in het nieuwe seizoen van ‘Peking Express’. Foto: Peking Express

Iets meer dan 370.000 Nederlanders keken maandagavond naar de eerste aflevering van ‘Peking Express’ op de Nederlandse commerciële zender Net 5. In Vlaanderen begint het programma pas op zondagavond op Q2. Op het internet draait de Nederlandse berichtgeving al op volle toeren. Terwijl de Vlaamse kijker nog een week moeten wachten op het begin.

Het gebeurt wel vaker dat een Nederlandse en Vlaamse zender samen een programma maken. Zo was ‘Temptation Island’ het voorbije seizoen Vijf en op RTL te zien. Het is een manier om de kosten te delen.

Dat er bijna een week ligt tussen de Nederlandse en de Vlaamse uitzending van Peking Express is toeval. ‘Elke zender kijkt naar zijn eigen programmaschema en bepaalt aan de hand daarvan wanneer ze een programma uitzenden’, legt Sara Vercauteren van Medialaan uit. ‘We spreken wel af dat het programma op beide zenders ongeveer gelijktijdig begint.’

Volgens Vercauteren is het geen probleem dat de Nederlandse kijkers nu al een aflevering achter de kiezen hebben. ‘Voorbeelden uit het verleden leren ons dat mensen de aflevering vooral op het ritme van hun eigen zender volgen’, zegt ze.

‘De zenders spreken ook af om online zoveel mogelijk te “geoblocken”. Dat wil zeggen dat online afleveringen of korte clips uit Nederland, bijvoorbeeld, niet voor Vlamingen te zien zijn. Zo gaan er geen spoilers over en weer. Bovendien vragen we ook aan pers om geen spoilers te publiceren. Bovendien start Q2 zondag meteen met een dubbelaflevering. Daardoor lopen we vanaf zondag een aflevering voor op Nederland.’

Na bijna tien jaar herneemt Q2 het beruchte televisieprogramma nu voor het eerst opnieuw. VT4 zond in Vlaanderen de laatste aflevering van ‘Peking Express’ in 2008 uit. Het Medialaangezicht Sean Dhondt presenteert dit seizoen samen met voormalig NOS-nieuwslezer Rik van de Westelaken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig