Acht maanden cel voor stomdronken piloot
Archiefbeeld Foto: Photo News

Een piloot, die op oudejaarsavond 2016 stomdronken in de cockpit het bewustzijn had verloren, is in Canada tot acht maanden gevangenis veroordeeld.

Na zijn vrijlating mag de 37-jarige man een jaar lang niet meer vliegen. Dat meldden de lokale media maandag onder aanhaling van de rechtbank in Calgary in de westelijke provincie Alberta. Rechter Anne Brown legde de beklaagde ook een boete op van omgerekend 70 euro.

De piloot had op 21 maart al toegegeven dat hij met een duidelijk stuk in de kraag in de cockpit had plaatsgenomen. Hij had het toestel met 99 mensen en zes bemanningsleden aan boord eigenlijk naar Cancún in Mexico moeten vliegen. Collega’s hadden zijn eigenaardig gedrag al gemerkt toen hij instapte. Hij werd uiteindelijk weggevoerd, waarna het toestel later toch vertrok met een andere piloot.

Het is zeer goed mogelijk dat de 37-jarige piloot in zijn beroep nooit meer aan de bak komt, zei Brown bij de voorlezing van het vonnis. De celstraf moet vooral ter afschrikking dienen, aldus de rechter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig