Ook Limburg krijgt ‘Family Justice Center’
Foto: BELGA

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) stelt straks in Hasselt het eerste Limburgse Family Justice Center voor. Het multidisciplinair onthaalloket of ‘inloophuis’ voor slachtoffers van familiaal geweld opent in oktober 2017 de deuren. Limburg volgt daarmee het voorbeeld van de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

Het Family Justice Center is één van de paradepaardjes van Vandeurzen en zijn partijgenoot Koen Geens, federaal minister van Justitie Bedoeling is dat hulpverleners, politie en Justitie er samenwerken om (intra)familiaal geweld aan te pakken. ‘Eén gezin, één plan. Dat is het motto’, luidt het op het kabinet-Vandeurzen. Het team pleegt overleg en werkt een gezamenlijke aanpak uit.

Tegen 2020 willen de CD&V’ers in elke provincie één loket hebben voor meldingen van familiaal geweld en kindermishandleing, ze zitten op koers. In Antwerpen is er al één open, in Mechelen en Turnhout is er eveneens een Family Justice Center (FJC) aangekondigd. Hetzelfde geldt voor Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. In de provincie Limburg komt er een FJC in Hasselt en Gent, bevestigt de woordvoerder van de Vlaamse minister van Welzijn, die zelf uit Limburg komt.

Samen met gedeputeerde Frank Smeets en de twee betrokken burgemeesters, Nadja Vananroye en Wim Dries (beiden CD&V), stelt de minister straks het eerste Limburgse FJC voor. In Limburg worden elk jaar ruim 3.000 pv’s opgemaakt voor familiaal geweld, het hulpaanbod is op dit moment erg versnipperd met (te) weinig aandacht voor de kinderen die ermee te maken krijgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig