De dodentol na de bomaanslag in de metro van het Russische Sint-Petersburg is opgelopen tot veertien. Een vijftigtal anderen raakte gewond. De onderzoekers identificeerden het stoffelijk overschot van de dader ondertussen. Het gaat het om een 22-jarige man uit Kirgizië.

In de Russische stad Sint-Petersburg ontplofte gisteren om 14.30 uur plaatselijke tijd een geïmproviseerde spijkerbom in een wagon op de metrolijn tussen de stations Sennaya Ploshchad en Tekhnologichesky Institut, in het centrum van de stad. Een tweede, nog krachtigere bom, werd gisteren kort na de explosie onschadelijk gemaakt in metrostation Plosjtsjad Wosstanija (Plein van de Opstand), ook in het centrum van de stad.

Het metrostation Sennaya Ploshchad werd vanochtend tijdelijk opnieuw gesloten na een anonieme bommelding. Volgens de persdienst van de metro werd ook een ander station, Dostojevskaja, gesloten. 

Aanslag niet opgeëist

Het comité dat verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de aanslag bevestigde ondertussen dat de dader inderdaad Akbarzhon Jalilov is. Jalilov werd in 1995 geboren in Och, de tweede grootste stad in Kirgizië. Hij zou volgens de plaatselijke veiligheidsdiensten echter ook de Russische nationaliteit hebben. De man zou radicaalislamitische sympathieën gehad hebben. Veel jongeren uit Och trokken naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Jalilovs dna werd ook gevonden op de zak waarin de tweede bom zat, die onschadelijk gemaakt werd. 'Het genetisch bewijs en de beelden van de veiligheidscamera's wijzen erop dat de dader van de terroristische aanslag in het metrostel, ook de zak achterliet met explosieven in metrostation Plosjtsjad Wosstanija.'

De aanslag werd voorlopig nog niet opgeëist door een terroristische groepering.