België koploper in openstaande jobs
Foto: Jobat.be
In ons land is 2,9 procent van alle openstaande banen niet ingevuld. Dat is veel meer dan het Europese gemiddelde van 1,8 procent. Vooral de bouw en de industrie hebben problemen om de geschikte arbeidskrachten te vinden.

Als we het in voetbaltermen zouden stellen, is België met zijn percentage van 2,9 procent Europees vicekampioen. Althans als het gaat om openstaande jobaanbiedingen. Alleen Tsjechië kent met 3 procent een nog hoger percentage inzake openstaande jobs. Dat blijkt uit recente cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

België vs. buurlanden
Het hoge cijfer in ons land wijst erop dat de vraag van werkgevers niet optimaal aansluit op het arbeidsaanbod. De werkgelegenheidsgraad bleef het afgelopen jaar eerder status quo. Er zijn nog heel wat werkzoekenden in België, maar zij voldoen blijkbaar niet genoeg aan de eisen van bedrijven en organisaties.

België is dan wel een van de koplopers, ook in onze buurlanden raken jobs soms moeilijk ingevuld. Zo zijn ook Duitsland (2,6 procent), het Verenigd Koninkrijk (2,5 procent) en Nederland (2,0 procent) bovenaan de lijst terug te vinden. Griekenland bengelt met slechts 0,3 procent openstaande jobs onderaan de lijst.

Kampioen
Wat ook opvalt, is de toename van de openstaande jobs in België. Ons land kent inzake openstaande jobs de grootste procentuele stijging binnen de EU, en dit in vergelijking met het laatste kwartaal van 2015. In België is dat cijfer in twee jaar tijd namelijk toegenomen van 2,2 procent tot dus 2,9 procent. Terwijl het EU-gemiddelde gedurende die periode zo goed als constant bleef.

> 

> 

> 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig