Conservatieve kandidaat verwerpt resultaat verkiezingen Ecuador
Guillermo Lasso Foto: EPA

Guillermo Lasso, de conservatieve kandidaat bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador, heeft maandag verklaard dat hij de resultaten van de verkiezing niet aanvaardt. Volgens de bijna volledige resultaten (99,29 procent van de stemmen), won zijn linkse rivaal Lenín Moreno de verkiezing met 51,16 procent, terwijl Lasso strandt op 48,84 procent.

‘Ik kan deze resultaten niet accepteren, want ze komen niet overeen met de wil van het volk. Er is fraude geweest bij het tellen van de stemmen’, aldus de ex-bankier, die op Twitter ook meldt dat hij ‘een audit van de computersystemen gaat vragen’. Lasso kondigde zondag bij de bekendmaking van de eerste resultaten al aan dat hij een hertelling van de stemmen zou vragen.

Conservatieve kandidaat verwerpt resultaat verkiezingen Ecuador
Lenín Moreno Foto: EPA

De exitpolls na het sluiten van de stembureaus waren zondag erg verdeeld, waardoor beide kandidaten op een gegeven moment de overwinning opeisten. In drie exitpolls werd Lasso zelfs met een verschil van zes procentpunten als winnaar aangeduid.

Assange

De rechtse Lasso wil af van de politiek van nationalisatie en ook een eind maken aan het asiel van Wikileaksstichter Julian Assange in de Londense ambassade van zijn land. Hij is eigenaar van een van de grootste banken van het land, de Banco Guayaquil, en de stichter van de partij Creando Oportunidades (‘Mogelijkheden creëren’). Hij wil belastingverminderingen doorvoeren, een miljoen nieuwe jobs realiseren en een resem sociale programma’s schrappen.

Lenín Moreno wil dan weer de socialistische hervormingen van zijn voorganger Rafael Correa voortzetten, en strijden tegen analfabetisme en dakloosheid. Hij riep zondag ook op tot meer tolerantie. Tijdens zijn campagne verzekerde hij bovendien dat onder zijn bestuur Assange verder politiek asiel zou krijgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig