Piepjong Tesla is groter dan opa Ford
Foto: AFP

Tesla is op de beurs meer waard dan Ford. En dat terwijl het nog verlieslatend is en veel minder auto’s verkoopt. Maar het is de toekomst die telt.

Tesla, de fabrikant van elektrische wagens, is groter dan Ford. Tenminste wat de beurswaarde betreft. Die van Tesla is intussen gegroeid tot 47,5 miljard dollar en daarmee overklast het Ford, dat op de beurs 45 miljard dollar waard is.

En dat terwijl Tesla een snotneus is vergeleken met Ford. Het bedrijf werd pas gesticht in 2003. Het is daarmee exact honderd jaar jonger dan Ford, dat in 1903 het levenslicht zag. Velen zien dit dan ook als een kantelpunt: de elektrische auto verslaat de klassieke auto. ‘Het is gebeurd’, tweette Tom Simonts, senior financial economist bij KBC.

Maar de hogere beurswaarde van Tesla staat in schril contrast met de harde cijfers van de realiteit. Tesla heeft nog nooit een jaar met winst afgesloten. Vorig jaar moest het nog 725 miljoen dollar verlies in de boeken schrijven. Ter vergelijking: Ford sloot 2016 af met 7 miljard dollar winst. De winst van Ford is daarmee even groot als de totale omzet van Tesla. Ook als we naar het totale aantal verkochte auto’s kijken, is het verschil duidelijk: Tesla verscheepte er vorig jaar 80.000, Ford liefst 6,7 miljoen.

De hoge waardering van Tesla heeft niet zozeer te maken met de resultaten van vandaag, maar wel met de verwachte resultaten in de toekomst. Beleggers schijnen almaar meer vertrouwen te hebben in het potentieel van elektrische auto’s en de rol die Tesla daarin zal blijven spelen.

Piepjong Tesla is groter dan opa Ford

Deze zomer start de productie van de Model 3, de ‘betaalbare’ Tesla van 35.000 dollar. En ceo Elon Musk stelt dat het bedrijf in 2018 een half miljoen auto’s per jaar zal produceren.

Het afgelopen weekend stelde Tesla ook 25.418 auto’s te hebben afgeleverd in het laatste kwartaal. Een record, en boven de verwachtingen van de analisten. Dat sterkt beleggers in hun geloof dat dat half miljoen van Musk misschien niet zo onhaalbaar is. Het duwde de beurskoers met 5,7 procent omhoog en de beurswaarde dus voor het eerst over die van Ford.

Intussen krabben waarnemers zich in de haren. ‘Tesla wordt gewaardeerd als een bedrijf dat miljoenen auto’s verkoopt, terwijl het dat niet doet’, stelt autoanalist Kevin Tynan van Bloomberg. ‘Ford heeft 100 jaar nodig gehad om op dat punt te komen. Bestaat er een toekomst waarin Tesla 6 miljoen wagens zal verkopen? Bestaat er een toekomst waarin Tesla evenveel geld verdient als Ford?’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig