De Russische president Vladimir Poetin heeft maandagavond bloemen neergelegd op de plaats van de vermoedelijke aanslag van eerder op de dag in Sint-Petersburg. Daarbij kwamen volgens de laatste balans veertien mensen om het leven. Een veertigtal mensen raakten gewond. Volgens de Kirgizische veiligheidsdiensten is de dader Russische staatsburger (23) uit Kirgizië.

In de Russische stad Sint-Petersburg heeft zich maandagmiddag om 14.30 uur plaatselijke tijd een explosie voorgedaan op de metrolijn tussen de stations Sennaya Ploshchad en Tekhnologichesky Institut, in het centrum van de stad. Eerder was nog sprake van twee explosies, maar nu hebben autoriteiten het slechts over één 'geïmproviseerde spijkerbom'. Uit beelden op sociale media blijkt dat de impact verwoestend was.

Het metroverkeer in de Russische grootstad Sint-Petersburg verloopt openieuw normaal na de ontploffing van maandag, zo hebben de bevoegde diensten bekendgemaakt Alle lijnen en stations van de ondergrondse zijn weer bediend. Toch blijven vervangende busdiensten nog tot 10.00 uur Moskouse tijd actief.

Dader

Volgens de Kirgizische veiligheidsdiensten is de dader een 23-jarige man uit Kirgizië. Hij is wel een Russiche staatsburger. De man zou radicaalislamitische sympathieën gehad hebben en zou alleen gehandeld hebben.

Bronnen zeggen dat hij de bom bij zich had in een rugzak. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de tweede bom in het metrostation Plosjtsjad Wosstanija (Plein van de Opstand). Dat tweede springtuig werd tijdig ontdekt en onschadelijk gemaakt.

Volgens persbureau TASS zouden dan weer een man en een vrouw betrokken zijn bij de aanslag.

De woordvoerder van Poetin, Dmitry Peskov, bevestigde maandagavond nog dat er duidelijk tekenen zijn dat het om een terreuraanslag gaat, maar dat er nog een finale conclusie moet volgen. 'Vanuit een juridisch standpunt kunnen we nog niet zeggen dat het een terreuraanslag gaat. Onderzoekers zullen dat kunnen zeggen wanneer ze alle hypotheses hebben bekeken. We moeten dus wachten tot onderzoeken zijn afgelopen.' De vermoedelijke aanslag werd nog niet opgeëist. Poetin is momenteel in Sint-Petersburg voor gesprekken met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.

Volgens de Belgische FOD Buitenlandse Zaken zijn er geen landgenoten betrokken bij de explosie. Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met 33 Belgen die zich in Sint-Petersburg bevonden op het moment van de ontploffing in de metro. Al de gecontacteerden zijn veilig, zegt woordvoerder Didier Vanderhasselt.

 

De woordvoerder van de Procureur-Generaal van Rusland heeft de daad intussen wel al als terrorisme bestempeld. Rusland is de afgelopen jaren immers al verschillende keren getroffen door aanslagen. In 2010 vielen nog 38 doden toen twee vrouwelijke zelfmoordterroristen zich in Moskou in een metro lieten ontploffen. Zes jaar eerder vallen 330 doden, onder wie de helft kinderen, nadat een groep gewapende terroristen meer dan duizend mensen drie dagen gegijzeld hield in een school in Noord-Ossetië.

Het stadsbestuur van Sint-Petersburg heeft drie dagen rouw afgekondigd vanaf dinsdag. De gouverneur van Sint-Petersburg zei dat de stedelijke autoriteiten alle nodige bijstand zullen leveren aan de nabestaanden en familieleden van de dodelijke slachtoffers en de gewonden.