Unia ontslaat Rachida Lamrabet
Foto: Katrijn Van Giel
De finale bevestiging is er. Na een dag vol geruchten en veel te vroeg geplaatste en dan weer verwijderde tweets besliste Unia om Rachida Lamrabet te ontslaan na verschillende gesprekken, aldus een perscommuniqué.

Lamrabet, werkzaam als juriste bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum, kwam twee weken geleden onder vuur  nadat ze in een interview met Knack had gezegd dat een boerkaverbod ‘een verregaande inbreuk vormt op de vrijheid van vrouwen’. 
Hoewel Lamrabet benadrukte in eigen naam te spreken, deelde Unia onvermijdelijk in de klappen. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum zag zich daarom, na stevige kritiek van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA), genoodzaakt om zich te distantiëren van de uitspraak. 

Vorige week vrijdag kwamen Unia en Lamrabet samen, om de zaak te ontmijnen. Maar de bom ontplofte. Unia bevestigt nu dat haar uitlatingen ‘de aanleiding’ vormden voor dat gesprek. En opmerkelijk: ‘Daarbij kwamen andere elementen naar boven die leidden tot een vertrouwensbreuk. Beide partijen spraken af hierover niet verder te communiceren.’

Unia wilde eigenlijk pas vandaag  het nieuws bekendmaken, via een persconferentie, om zo de boodschap zelf de wereld te kunnen insturen. Dat mislukte flagrant. Een veel te vroeg geplaatste tweet van Dyab Abou Jahjah, waarin hij het ontslag hekelde en dus ongelukkigerwijs openbaar maakte, gooide roet in het eten. Nog geen uur later verwijderde hij zijn bericht op sociale media. 

Het ontslag van Lamrabet komt Unia niet ten goede, althans niet in de perceptie. Want nu ontstaat de indruk dat het Interfederaal Gelijkekansencentrum, nochtans onafhankelijk in zijn werking, gezwicht is voor externe druk, vooral dan uit rechterhoek.  
Annick De Ridder, Vlaams Parlementslid voor de N-VA, noemde in een eerste reactie het ontslag  ‘logisch’.

Dat ontkent het centrum echter met klem. ‘De beslissing werd genomen zonder druk van de buitenwereld. Het is immers alleen de directie die verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid en die beslist over aanwerving of ontslag’, luidt het.

De directie onderlijnt ook dat haar ‘artistieke activiteiten noch haar artistieke werk de grondslag vormen van de beslissing. Hoewel het niet altijd eenvoudig was, bestond er tot nu toe een evenwicht tussen Rachida Lamrabets artistieke vrijheid en haar functie als beleidsmedewerkster bij Unia.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig